FINANSIJSKA INJEKCIJA IZ ZAGREBA: Hrvatska vlada daje 32,5 miliona kuna za projekte Hrvata u BiH

Hrvatska vlada donijela je u četvrtak odluku o raspodjeli 32, 5 miliona kuna u 2022. za projekte i programe bosanskohercegovačkih Hrvata, dok će se 13, 5 miliona kuna izdvojiti za dovršetak Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

  • Vijesti

  • 21. Jul. 2022  21. Jul. 2022

  • 1

U hrvatskom državnom budžetu za 2022. osigurano je 32,5 miliona kuna &blizu 8,5 miliona KM) za finansiranje 148 programa i projekata bosanskohercegovačkih Hrvata koje je odabralo povjerenstvo od 493 prijave.

Pritom je 7,92 miliona kuna namijenjeno programima i projektima iz područja zdravstva, 7,37 miliona za područje obrazovanja i nauke, 6, 536 miliona za područje kulture, 4, 243 miliona za programe i projekte iz područja poljoprivrede, a 6,42 miliona kuna za ostala područja.

Prošle je godine za programe i projekte Hrvata u BiH isplaćeno 25 miliona kuna, a ove su godine po prvi puta uvršteni poljoprivredni projekti.

Vlada je također namijenila 13,5 miliona kuna u 2022. za finansiranje dovršetka izgradnje Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, jedinog profesionalnog hrvatskog kazališta u BiH.

Projekt dovršetka izgradnje HNK-a u Mostaru proglašen je projektom od strateškog značaja za Hrvate izvan Republike Hrvatske, prenosi Hina.

Vlada je donijela i odluku o finansijskoj podršci od po milion kuna za obnovu i saniranje štete od potresa na području gradova Čapljine i Stoca nakon razornog potresa magnitude 6,1 prema Richteru s epicentrom u Strupićima kod Stoca 22. aprila 2022.

„Humanitarna pomoć koju sukladno našim mogućnostima kontinuirano dodjeljujemo BIH, nije samo uistinu izraz solidarnosti s Hrvatima, a i s pripadnicima drugih naroda, već i jasna potpora razvoju i prosperitetu nama susjedne i prijateljske zemlje", kazao je na sjednici vlade šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...