KRUG 99 O MOGUĆIM ODLUKAMA VISOKOG PREDSTAVNIKA: "Nagoviještena rješenja Schmidta idu u prilog namjerama Rusije"

"Etnički prag" ili "etnički cenzus" od tri posto odriče značajnom broju građana pasivno biračko pravo i mogućnost kandidiranja i izbora u domove naroda, navode iz ”Kruga 99”

  • Politika

  • 21. Jul. 2022  21. Jul. 2022

  • 1

Nagoviještena rješenja visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona samo idu u prilog i po dubini i po opsegu namjerama Rusije za uspostavljanje novog svjetskog poretka, tzv. "ruskom svijetu" i njihovim balkanskim kopijama, saopšteno je iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99”.

Naglašeno je da će ”Krug 99” učestvovati u predstojećim protestima tim povodom.

"Izgleda da aveti prošlosti i u 21. vijeku dave narod BiH i stežu omču za neko novo pucanje u ovu kuću već vjekovima željnu mira, ravnopravnosti i slobodnog razvoja. Svjetlo demokratskih promjena 90-ih godina 20. stoljeća rezultiralo je jasnom demokratskom voljom 'za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana'. Tako iskazana referendumska odlučnost 64 posto izašlih i 99 posto glasova za odluku, bilo je jasno slobodno opredjeljenje naroda BiH i obaveza izgradnje moderne demokratske bosanske nacije, suverene države svih svojih slobodnih građana", naveli su iz ”Kruga 99”.

Dodaju da je samo rat protiv nezavisnosti BiH "mogao usporiti tu nezaustavljivu narodnu volju koja je opstala i pored 100.000 mrtvih, i genocida, i udruženih zločinačkih poduhvata uz učešće susjednih država".

"Ista narodna volja za državom BiH preživjela je i internacionalne kolaboracionističke politike činjenja ustupaka snagama uništenja bosanske države (appeasement policy) tokom devedesetih, podjednako koliko je i danas glasna protiv zaustavljanja BiH u poziciji 'posebnog slučaja' mimo i izvan standarda modernih država i demokratskog društva", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da nagovještaji rješenja visokog predstavnika o izmjenama Izbornog zakona predstavljaju reafirmaciju realpolitike appeasement-a povratkom na odbačeno tzv. "zagrebačko-livanjsko referendumsko pitanje" kojim se htjelo Republiku BiH preoblikovati u "državnu zajednicu konstitutivnih i suverenih naroda.... u njihovim nacionalnim područjima (kantonima)".

"I koja predstavlja osovinu politike koja neprekidno traje i pored poraza u internacionalnim sudištima i demokratskim institucijama u svijetu, ojačana formalnim članstvom i integracijom dijela stanovništva BiH u EU. Prepoznatljive etno teritorijalne pretenzije, paternalistički i hegemonijski odnos Republike Hrvatske prema državi BiH te preuzimanje suvereniteta preko političkih satelita u BiH, Visoki predstavnik bi nagovještenim odlukama abolirao namjesto nametanja odgovornosti na otklanjanju političkih u drugih posljedica nakon izrečenih presuda za UZP u međudržavnom oružanom sukobu", istakli iz ”Kruga 99”.

Naglašeno je da bi nagovještenom odlukom visoki predstavnik faktički stavio van snage dio od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, Programa reformi dostavljenih NATO-u, mjera na otklanjanju diskriminacije u političkom sistemu koje se tiče aktivnog prava glasa, čime bi trajno bio zaustavljen put BiH ka EU.

"'Etnički prag' ili 'etnički cenzus' od tri posto što je suprotno svim demokratskim sistemima i europskoj demokratskoj praksi, odriče značajnom broju građana pasivno biračko pravo i mogućnost kandidiranja i izbora u domove naroda. Obezvrjeđivanje pet važećih presuda Europskog suda za ljudska prava, legaliziralo bi rezultate etničkog čišćenja, i značilo okončanim Aneks 7 dejtonskog sporazuma. To ne može dovesti do stabilizacije odnosa u državi, pa ni u regionu, već naprotiv", saopšteno je.

U ”Krugu 99” smatraju da je indikativno da se istog dana sa nagovještajem mogućih odluka visokog predstavnika oglasila i Ambasada Ruske Federacije sa oštrom kritikom "formiranja nacionalnog identiteta i samosvijesti" kao da taj historijski proces nije legaliziran sa prijemom Bosne i Hercegovine u Ujedinjene nacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...