FORUM MLADIH KRUGA 99: U RS-u smatraju da je BiH nastala tek potpisivanjem Dejtona, što je daleko od istine

S obzirom na to da se bliži obilježavanje 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, članovi Foruma mladih Kruga 99 govorili su o tome koliki se značaj pridaje jednom od najvažnijih praznika naše domovine.

  • Društvo

  • 17. Feb. 2024  

  • 0

Forum mladih "Kruga 99" povodom Druge sesije mladih intelektualaca o temi: "Posvećenost u obilježavanju državnih praznika" danas je organizrao press konferenciju na kojoj su se obratili članovi rukovodstva Muhamed Hamzić, Harun Kamerić i Nudžejma Halilović.

S obzirom na to da se bliži obilježavanje 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, članovi Foruma mladih Kruga 99 govorili su o tome koliki se značaj pridaje jednom od najvažnijih praznika naše domovine.

- Posvećenost u obilježavanju državnih praznika Bosne i Hercegovine se isključivo svodi na komemorativni karakter, neradni dan i odlazak na obližnje planine. Kao država ne posjedujemo kontinuitet, želju i volju da na dostojanstven način obilježavamo državni praznik, jer dosadašnji program obilježavanja je bio isuviše skroman, posebno ako uporedimo sa obilježavanjem neustavnog dana. Dan nezavisnosti se slavi u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, entitetu Federacija BiH, gdje je neradni dan, dok je u drugom dijelu, entitetu Republici Srpskoj, radni dan. Razlog je što u bh. enitetu Republika Srpska, smatraju kako je Bosna i Hercegovina nastala tek potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, 21. novembra 1995, što je daleko od istine – kazao je Hamzić.

Podsjetio je da je 6. jula 2017. godine Ustavni sud BiH odbacio apelacije dijela zastupnika Narodne skupštine entiteta RS, kao neosnovane, a koje su u vezi s pitanjem ustavnosti 1. marta Dana nezavisnosti BiH i 25. novembra Dana državnosti BiH.

- Forum mladih podsjeća da je BiH svoju državnost i nezavisnost skupo platila i ponosno odbranila. S porukom: "Država se ne dobija, za državu se bori!", ohrabrujemo bh. javnost da poštuje i veliča historijske fakte. Jedan od ključnih problema je to što građanima BiH nedostaje svijest o važnosti obilježavanja državnih praznika, čak primjećujemo i određenu dozu srama i stida da se ponosno i hrabro obilježavaju državni praznici - kazao je Hamzić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...