NIKOLA LOVRINOVIĆ ZA HERCEGOVAČKI MEDIJ: "Kad se Hrvatima omogući birati svoje predstavnike, BiH će postati stabilna država sa šansom za napredak"

"Prijetnje i pozivi na rat i sukob, jasno ističu politike i pojedinci koji za BiH imaju savim drugu viziju", kaže Lovrinović.

  • Politika

  • 21. Jul. 2022  21. Jul. 2022

  • 11

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ BiH-HNS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović osvrnuo se na istupe bošnjačkih političkih predstavnika u tijelima vlasti, pozicije i opozicije, koji u prethodna dva dana ne prestaju s protuustavnim i destruktivnim izjavama pozivajući čak i na nasilje.

Lovrinović za Hrvatski Medijski Servis ističe kako su se u svojim izjavama zapravo razotkrili protivnici stabilnog političkog sustava i jedino mogućeg multikulturalnog duštva jednakopravnih konstitutivnih naroda i ostalih te razotkrili tko je za unitarizam i ekstremizam.

"Volio bih čuti samo jedan argument u čemu je BiH napredovala od početka nametanja Hrvatima izmjena Ustava, Izbornog zakona, zakona o javnom RTV sustavu ili Komšića, kao i lažno predstavljanje za poziciju u domovima naroda. Samo jedan argument. Takva politika koja se provodi godinama nad Hrvatima, ne šteti samo Hrvatima, nego jednako i Srbima i Bošnjacima, šteti državi Bosni i Hercegovini", kaže Lovrinović za HMS.

Ako, napominje, zagovaramo europske standarde i norme, morali bi biti svjesni kako su Ustav BiH i pravni poredak ove države proizašli iz Daytonskog mirovnog sporazuma, koji jasno govori o državi, s dva entiteta i tri konstitutivna, jednakopravna naroda. Prijetnje i pozivi na rat i sukob, jasno ističu politike i pojedinci koji za BiH imaju savim drugu viziju“, kaže Lovrinović.

Hrvate, ističe, nazadna i ratna retorika ne zanima.

"Zahtjev za poštivanje dogovorenog i inzistiranje na jednakopranoj političkoj poziciji u državi u kojoj su imali ključnu ulogu njezinog nastanka i opstanka, niti može biti niti jest retrogradna politika. Oni koji žele unitarnu i tzv.građansku državu zapravo žele dominaciju i nameću svoje političke ciljeve koji jednostavno ne mogu proći na ovim prostorima, napominje predsjednik Kluba zastupnika HDZ- HNS BiH u Zastupničkom domu Parlamentarsne skupštine BiH.

Lovrinović naglašava kako politički predstavnici hrvatskog naroda inzistiraju na jednakopravnoj političkoj poziciji Hrvata i ne treba im nikakva posebna pozicija osim one koju su već dogovorili.

"U nedostatku argumenata, bošnjački političari si čak dopuštaju da štite Hrvate od Hrvata, valjda kako bi sakrili svoje unitarističke ciljeve. Prvi put kad se dogodi da biramo svoje predstavnike, tamo gdje je to predviđeno, vidjet ćete da se ništa neće dogoditi, osim da će BiH postati stabilna država sa šansom za napredak, kao nikada do tada“, zaključio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ BiH-HNS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović

Podsjetimo salve napada, čak i prijetnji ratom bošnjačkih političara počele su jučer kada je u medije procurio nacrt Odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta, prema kojem se uvodi cenzus od 3 posto za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH. To praktično znači da Bošnjaci više neće moći birati izaslanike u hrvatski Klub Doma naroda Parlamenta FBih iz Unsko-sanske i Bosansko-podrinjske županije. Također prema tom prijedlogu za kandidaturu predsjednika i potpredsjednika FBiH sada će biti potrebna podrška najmanje 8, a ne kao do sada 6 izaslanika u svakom nacionalnom klubu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...