DEKAN FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA UNSA SEAD TURČALO ZA "SB" O "SLUČAJU SUSLOVSKI": "Nije tačno da se na FPN-u ne može zaposliti neko ko živi u RS-u, ali ovaj konkurs se odnosio samo na..."

No, „kvaka“ je u tome što se konkurs realizuje putem programa zapošljavanja Federalnog zavoda za zapošljavanje uz uslov da aplikanti budu na evidenciji nezaposlenih na biroima u FBiH.

  • Društvo

  • 21. Jul. 2022  21. Jul. 2022

  • 0

Na vijest, tačnije Facebook status Jovane Suslovski, studentice generacije na Fakultetu političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu koja je ustvrdila da se na FPN-u ne može zaposliti samo iz razloga što živi u Republici Srpskoj večeras je za "Slobodnu Bosnu" reagovao i dekan FPN-a prof.dr. Sead Turčalo poručivši da tvrdnja Jovane Suslovski nije tačna.

Turčalo nam je rekao da je konkurs na koji se poziva Suslovski objavio Univerzitet u Sarajevu za prije asistenata i viših stručnih saradnika na više fakulteta. No, „kvaka“ je u tome što se konkurs realizuje putem programa zapošljavanja Federalnog zavoda za zapošljavanje uz uslov da aplikanti budu na evidenciji nezaposlenih na biroima u FBiH.

"U suštini, ne može niko aplicirati ko nije na evidenciji nezaposlenih na biroima u FBiH. Ovdje se ne radi o bilo kakvoj vrsti diskriminacije u režiji Univerziteta u Sarajevu ili Fakulteta političkih nauka UNSA kako se interpretira s obzirom na to da neki mediji prenose FB status kao vijest bez bilo kakvog konteksta, nego o propisima Federalnog zavoda za zapošljavanje koje predviđa ova vrsta zapošljavanja", rekao je za "SB" dekan FPN-a Sead Turčalo.

Suslovski je svoju priču, koja zaista zvuči razočaravajuće i koja podsjeća na brojne bh. tužne priče o tome kako za mlade i pametne ljude u BiH nema mjesta „potkrijepila“ jednom (polu)tačnom rečenicom:

"Kada sam se upisivala na fakultet, studentima iz Republike Srpske nije bilo zabranjeno da studiraju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Danas je, ipak, studentima iz Republike Srpske zabranjeno da apliciraju na konkurs."

Ipak vrlo brzo se ispostavilo da studentima koji žive u RS-u nije zabranjeno da se zaposle na FPN-u. A i to smo večeras provjerili kod dekana Turčala. Na naše direktno pitanje mogu li studenti generacije koji ne žive u FBiH raditi na FPN-u i kako:

"Kada Univerzitet i bilo koji fakultet pri UNSA raspisuju konkurse izvan ovakvih programa Federalnog zavoda za zapošljavanje onda na njega može konkurisati svaki bh. državljanin koji ispunjava akademske uvjete koje propisuje Zakon o visokom obrazovanju  Kantona Sarajevo. Kada se radi o programima zapošljavanja Kantonalnog zavoda onda aplikanti onda aplikanti moraju biti na evidenciji Zavoda u Kantonu Sarajevo, kao što je i u slučaju sa Federalnim zavodom za zapošljavanje", objasnio je Turčalo.

Zanimljivo je da studentica generacije i nositeljica Zlatne značke prije pisanja Facebook posta nije proučila konkurs na koji joj je bilo „zabranjeno“ da se prijavi. A sve ostalo je ok.

(D. OMERAGIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...