DERVO SEJDIĆ POZVAO SCHMIDTA DA RAZMISLI: "Bosnu i Hercegovinu vodite ka rasističkoj državi"

Također ga je podsjetio i na to da demokratski principi predstavljaju temeljne vrijednosti Evropske unije u kojoj su osnovna ljudska prava i slobode zaštićene Evropskom konvencijom za ljudska prava.

  • Politika

  • 21. Jul. 2022  21. Jul. 2022

  • 3

Dervo Sejdić se otvorenim pismom obratio visokom predstavniku Christianu Schmidtu, obrazloživši mu zašto smatra da njegov prijedlog izmjena Izbornog zakona nije dobar.

Jedan od apelanata pred Evropskim sudom za ljudska prava, čijom je presudom utvrđeno da je Izborni zakon Bosne i Hercegovine diskriminatoran, je Schmidta podsjetio da je diskriminirano, kako je naveo, više od 400.000 građana.

Također ga je podsjetio i na to da demokratski principi predstavljaju temeljne vrijednosti Evropske unije u kojoj su osnovna ljudska prava i slobode zaštićene Evropskom konvencijom za ljudska prava. Pozvao ga je otkloni sve diskriminacije.

"Poznata vam je i Okvirna konvencija za zaštitu prava pripadnika nacionalnih manjina, kojom se cijeni stepen demokratskih odnosa unutar jedne države. Upravo na ovim dvjema konvencijama uz, Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, koju citiram: 'Smatrajući da se Povelja Ujedinjenih nacija temelji na načelima dostojanstva i jednakosti svih ljudi i da su se sve države članice obvezale da rade, zajedno i pojedinačno, u suradnji s Organizacijom, u svrhu postizanja jednog od ciljeva Ujedinjenih nacija, tj. da razvijaju i potiču opće i stvarno poštivanje prava čovjeka i osnovnih sloboda za sve, bez obzira na rasu, spol, jezik i vjeru', pozivam vas da svoj prijedlog izmjene Izbornog zakona uskladite na način da se iz Ustava i Izbornog zakona otklone sve vrste diskriminacije građana", naglasio je Sejdić.

Upozorio ga je da bi Schmidtove izmjene Izbornog zakona značile, kako je konstatovao, stvaranje rasističke države.

"Ako je suditi po informacijama koje su 'procurile' iz vašeg ureda, čini se da u velikoj mjeri zaobilazite osnovne postulate na kojima počivaju gore pomenuti dokumenti, da zaobilazite osnovne postulate i temeljne vrijednosti evropske i međunarodne demokratije, predlažući rješenja koja i ovako etnički zasnovanu i podijeljenu Bosnu i Hercegovinu vodite ka državi rasizma i diskriminacije", istakao je.

Poručio je visokom predstavniku da će izmjenama ohrabriti one koji ga osporavaju.

"Ovom prilikom neću reći čije politike ohrabrujete vašim prijedlogom izmjene Izbornog zakona, ali je sigurno da Bosnu i Hercegovinu dijelite na etnički čiste administrative jedinice, a građane dovodite u kušnju i povjerenje vama kao osobi i čovjeku koji želi pomoći Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu. Činjenica je poštovani gospodine Schmidt da ponuđenim prijedlogom ispunjavate zahtjeve i ciljeve onih koji vas osporavaju, onih koji vas nazivaju nelegitimnim, onih koji su na udaru sankcija evropskih demokratskih vrijednosti ili su u situaciji da budu sankcionisani", napomenuo je.

Pozvao je Schmidta da razmisli šta ostavlja građanima Bosne i Hercegovine, a naročito mladima kao Izbor - ostati ili napustiti Bosnu i Hercegovinu, jer je "etnonacionalizam i rasizam do sada otjerao 500.000 građana". Napomenuo ga je i na to da pred izbore i izborne kampanje nije dobro raditi izmjene Izbornog zakona, izuzev ako su u pitanju tehničke izmjene u svrhu zaštite izbornog procesa i glasača.

"Molim vas da u ovom periodu i na ovaj način vas i vaš ured ne stavljate u prvi plan, jer građani Bosne i Hercegovine trebaju rješenja ekonomske krize koja iz dana u dan postaje sve teža i teža, koja ima perspektivu da postane teža od pandemije koronavirusa, umirat ćemo od gladi", dodaje Sejdić.

Kako je naveo u pismu visokom predstavniku, smatra da je mnogo korisniji za građane Bosne i Hercegovine u osudi onih koji ne rade ono zašto su plaćeni i koji svoje nezarađene plate uvećavaju, dok kategorije građana sa minimalnim primanjima izostavljaju iz svojih politika saniranja posljedica pandemije i ekonomske krize, dodjeljujući im 20-ak KM sadake.

"Ne činite drugima ono što sebi ne želite učiniti, ne činite zlo kojim bi ste nagradili rasizam i dalju podjelu Bosne i Hercegovine", poručio je.

Smatra da samo na građanskim principima uređena država ravnopravnih građana i naroda predstavlja sigurnost za prosperitet i napredak Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...