ZLATKO MILETIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: “Sad traže pomoć zbog Schmidta, što narod nisu zvali na bunt zbog cijene..."

Istakao je da su velika šansa izbori u oktobru i da se ne treba očekivati pomoć ni od visokog predstavnika.

  • Vijesti

  • 22. Jul. 2022  22. Jul. 2022

  • 2

Gost Novog dana N1 televizije bio je Zlatko Miletić, delegat u domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Tema je bila moguća izmjena Izbornog zakona koji je navodno predložio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt .

Na moguće nametnuto rješenje Izbornog zakona visokog predstavnika bilo je mnogo reakcija. Reagovao je i Miletić.

“Ja u suštini podržavam njegovu nakanu da se poboljša izborni proces jer smo u FBiH u blokadi već 4 godine. Postaje degutantno zašto građani glasaju ako je blokirano sve. Jedino što mi smeta je nakana da se ide u 3% iako nisam vidio taj dokument. To je u suprotnosti s dokumentima suda u Strazburu i diskriminatorski je. U suprotnosti je sa mišljenjem Vencijanske komisije. Oglasio sam se jer su građani frustrirani. Neko ko je u ratu u BiH odveo Bošnjake iz svoje firme na prisilan rad, i to je neko koga treba da slijedimo”, kaže Miletić.

Kazao je da Schmidt treba voditi računa o zaštiti manjinskih naroda na cijeloj teritoriji BiH, a ne da favorizira one koji su većina. “Niko riječi nije napisao o onima koji nisu dio konstitutivnih naroda i to me zabrinjava”, dodaje Miletić.

Istakao je da su velika šansa izbori u listopadu i da se ne treba očekivati ​​pomoć ni od visokih predstavnika. “Građani trebaju izabrati nove ljude, da se zemlja gradi na drugačiji način s fokusom na potrebe građana”, mišljenja je Miletić.

Kazao je da je rezolucija Bundestaga u suprotnosti s onim što Schmidt priča. “Naši političari čine grešku što pozivaju neke zastupnike u Bundestagu da nam se pomognu. Zašto bošnjački političari nisu pozvali bunt naroda kada je ulje poskupjelo, a mi ćemo ovo rještiti na ovaj ili onaj način”, dodaje Miletić.

“Da je Vlada FBiH kupovala godišnje jedan avion, imali bi eskadrilu”

Dok požari bukte u Hercegovini, pomoć se traži sa svih strana. To nije dovoljno da se požari ugase, a posebno je teška situacija na Blidinju.

“Meni izgleda degutantno i ne mogu shvatiti da nesposobna Vlada FBiH nije riješila problem. Da su jedan avion za gašenje požara kupovali, imali bi eskadrilu dosad. 100 hektara šume na Blidinju je izgorjelo. Jedan avion za gašenje je oko 5 milijuna i ne mogu shvatiti da ljudi prstom nisu maknuli. Neko nema vikendicu na tom području pa im to nije zanimljivo”, kaže Miletić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...