IRFAN ČENGIĆ UPUTIO OŠTRU PORUKU VISOKOM PREDSTAVNIKU: "Opasno je sto se Schmidt referira na popis stanovništva…"

"U BiH imate slučaj da se nagrađuju stranke, poput HDZ-a, koje blokiraju rad zakonodavne i izvršne vlasti. OHR ih na ovaj način želi nagraditi, a kazniti snage koje se zalažu za funkcionalnu Federaciju BiH", smatra Čengić.

  • Vijesti

  • 22. Jul. 2022  22. Jul. 2022

  • 0

Ne stišavaju se reakcije javnosti i političkih aktera nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt najavio mogućnost korištenja bonskih ovlasti za donošenje Izbornog zakona BiH.

Probosanske političke stranke jednoglasno su izrazile svoje neslaganje, smatrajući da se time povlađuje HDZ-ovim željama.

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić je izjavio za televiziju Hayat da je spreman izaći na ulicu i izraziti nezadovoljstvo u slučaju da Schmidt realizuje ono što je najavljeno.

"Imam pravo izraziti nezadovoljstvo određenim odlukama OHR-a, ali to ne znači da sam protiv njegove uloge i ovlaštenja. Uvijek ću provoditi odluke OHR-a, ali sam spreman korisititi svoja građanska i demokratska prava da izrazim nezadovoljstvo. Jedno od njih jeste pravo da izađem na proteste, što bih učinio ako dođe do donošenja ovakvog zakona. Visoki predstavnik je nadležan da donosi zakone kada je ugrožen Dejtonski mirovni sporazum ili Ustav BiH, što nije slučaj sa Izbornim zakonom BiH. Dio Ustava FBiH koji želi mijenjati nije suprotan Ustavu BiH niti Aneksu 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma. Schmidt izlazi izvan bonskih ovlaštenja i nadležnosti iz Aneksa 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma. Parlament FBiH je jedini nadležan za izmjene Ustava FBiH, ali to ne bi bilo moguće zbog HDZ-a kojeg je Bundestag označio remetilačkim faktorom", ističe Čengić.

Objavu Schmidtovog plana vidi kao ispitivanje pulsa javnosti, ali i inostranih ambasada.

"Prije mišljenja javnosti, Schmidt će morati poslušati šta kažu ambasade članica Vijeća za implementaciju mira, koje će jasno kazati da nema nadležnost mijenjati Izborni zakon BiH bez relevantne presude Ustavnog suda BiH. Ovaj period treba iskoristiti za što veći pritisak na međunarodnu zajednicu i ispitati njegove ovlasti. Schmidtovim zakonom imali bismo diskriminaciju konstitutivnih naroda tamo gdje su manjina u kantonima, od Hrvata u Goraždu do Bošnjaka u Livanjskom kantonu. Opasno je i to što se Schmidt referira na popis stanovništva iz 2013. godine koji nije relevantan i tačan. Primjer za to je moja općina Stari Grad gdje imamo veći broj upisanih birača od stanovnika prema tom popisu, što nije moguće", kazao je Čengić.

Dodaje da bi se takvim zakonom pogodovalo politici HDZ-a koji intenzivno blokira funkcionisanje Federacije BiH.

"HDZ može blokirati Federaciju BiH kroz kandidature samo za kantonalne skupštine i osvajanjem mandata u kantonima delegirati delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH, a da istovremeno nema nijednog zastupnika u Predstavničkom domu. U BiH imate slučaj da se nagrađuju stranke, poput HDZ-a, koje blokiraju rad zakonodavne i izvršne vlasti. OHR ih na ovaj način želi nagraditi, a kazniti snage koje se zalažu za funkcionalnu Federaciju BiH", smatra Čengić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...