EKSKLUZIVNE INFORMACIJE: Kako je čovjek sa američke crne liste i najpoznatiji balkanski diler oružja na sumnjiv način došao do državne vile na Dedinju

Slobodan Tešić je od 2016. godinu iznajmljivao državnu vilu od DIPOS-a u Maglajskoj ulici na Dedinju.

  • Regija

  • 23. Jul. 2022  

  • 1

Slobodan Tešić, najveći trgovac oružja u Srbiji koji se nalazi pod sankcijama SAD, na sumnjiv način došao je do državne vile na Dedinju. Iako je prodaja tog objekta bila javno oglašena, njegova supruga Živana bila je jedini ponuđač. Ovaj podatak ne iznenađuje ako se ima u vidu da je Slobodan Tešić prethodno produžio o zakup te vile do 2043. godine, ekskluzivno otkriva Nova.rs.

Slobodan Tešić je od 2016. godinu iznajmljivao državnu vilu od DIPOS-a u Maglajskoj ulici na Dedinju. Zakupac je zapravo bila njegova firma koja se bavi posredovanjem u trgovini oružjem, koja je također pod američkom sankcijama.

Dvije godine kasnije Tešić sa DIPOS-om potpisuje aneks ugovora u kome zakup produžava za 25 godina, odnosno do 2043. Zvanično objašnjenje bilo je da je o svom trošku taj trgovac oružja renovirao državnu nekretninu.

Međutim, već 2019. Vlada donosi odluku da tu vilu izuzme iz DIPOS-ovog fonda i stavi je na doboš, sve sa teretom Tešića kao zakupca.

Prodaja objekta u Maglajskoj oglašena je 1. novembra u dnevnom listu “Srpski telegraf”, a kako je za “Novu” rečeno u Direkciji za imovinu, jedinu ponudu dostavila je Živana Tešić, supruga Slobodana Tešića. Samo mjesec dana kasnije Direkcija i Tešić potpisuju kupoprodajni ugovor, a u Katastru nepokretnosti taj bračni par potpisuje se kao novi vlasnik.

alt

Inače, početna cijena po kojoj je oglašena prodaja vile iznosila je 4.476.244 eura. Vjerovatno svjesni da će u postojećim okolnostima biti jedini ponuđači, Tešići za kupovinu objekta u Maglajskoj nude 4,48 miliona eura. To je svega 3.755,4 eura više od početne cijene.

Slobodan Tešić je pod sankcijama SAD-a od 2017. Američko Ministarstvo finansija označilo ga je kao “jednog od najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu“. Vlasti SAD su tada objavile su u njegovom vlasništvu ili pod njegovom kontrolom firme - Partizan Tech D.O.O, Technoglobal Systems D.O.O. Beograd, Charso Limited i Grawit Limited.

U obrazloženju je bilo navedeno da je Tešić direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć kako bi obezbijedio ugovore o naoružanju sa raznim zemljama.

Uprkos “problematičnoj” biografiji, tom trgovcu oružjem Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, na čijem je čelu tada bio Ivan Mrkić, dodijelilo diplomatski pasoš. Također, i njegova kćerka Danijela, koja je 2012. bila kandidat za poslanika ispred SNS, bila je zaposlena u MSP, a kasnije prebačena u MUP, odnosno u Upravu za međunarodno-operativnu policijsku saradnju, ili prostoje rečeno, u srpski Interpol. To je javnosti otkrio Miroslav Aleksić, potpredsjednik NS.

Također, i sam Slobodan Tešić u više navrata označen je kao finansijer SNS. Mediji su pisali i da je svojevremeno finansirao Fondaciju Dragice Nikolić, supruge tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...