NOVI SKANDAL TRESE SRBIJU: Vučićev trgovac oružjem iz Kiseljaka i dalje izvozi oružje uprkos sankcijama...

Prije Hamburga, kontejneri su prevezeni iz poljske luke Gdanjsk, a u tu luku su stigli na šleperima koji su tri dana ranije krenuli sa zasad nepoznatog mjesta.

  • Regija

  • 02. Feb. 2023  

  • 0

Preduzeća povezana sa Slobodanom Tešićem, Vučićevim trgovcem oružja rodom iz Kiseljaka (op. "SB") koji se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, upravo su u ovu zemlju nastavila da izvoze oružje i krajem prošle i početkom ove godine.

Dokumenta do kojih je NIN došao otkrivaju da je tri nove ture malokalibarske municije isporučilo preduzeće Valir, a jednu pošiljku raketnih projektila druga njegova firma, Zenitprom.

U izvoz oružja u SAD u međuvremenu uključilo se i preduzeće Krupnik, čije ime se pojavljuje u dokumentima o sumnjivom poslovanju u Krušiku, kada je sa valjevskom fabrikom poslovalo i pet Tešićevih preduzeća koja su se našla i na crnoj listi SAD-a.

Takođe, Krupnik je prije godinu dana, krajem 2021., pozajmio oko dva miliona eura Valiru, koji je baš te iste godine u februaru počeo da izvozi oružje u SAD. Izvoz u SAD nije spriječilo ni to što je Tešić od 2017. na njihovoj crnoj listi, koja je pooštrena i proširena 2019. i na neka njegova preduzeća i saradnike, pa čak ni sudski postupak, koji je pokrenut u aprilu 2022. u sudu u Vašingtonu za zapljenu već blokiranih 33.980.453,21 dolara, koji se vezuju za njegova tri preduzeća koja su kršila prve sankcije.

Sudija Randolf D. Mos, prema javno dostupnim spisima iz suda u Vašingtonu, donio je odluku 26. januara 2023. da prvo formalno ročište u formi video-konferencije bude održano 10. marta. Istom odlukom propisuje se obaveza advokatima da budu spremni za to ročište i daje se tabela sa propisanim rokovima za suđenja, gde je najduži rok 180 dana.

NIN otkriva da su od tada do 30. januara ove godine bile još četiri isporuke (posljednja 12. januara) preko istih preduzeća Valir i Zenitprom, povezanih sa ovim trgovcem oružjem i finansijerom vladajućeg Vučićevog SNS-a.

Prva od četiri nove isporuke Valira organizovana je 22. decembar 2022, kada su iz njemačke luke Hamburg stigla dva kontejnera malokalibarske municije teška ukupno 32.320 kilograma brodom Potomac Express u Savanu u Georgiju. Uvoznik je bio Drew John Blattner.

Valir je imao prvu isporuku za Blattnera 19. augusta i od tada do sada od 11 isporuka ove firme za SAD čak devet je bilo za ovog bivšeg bodibildera koji ima četiri firme za trgovinu oružjem.

Sljedeće isporuke su bile 27. i 30. decembra 2022. Prvo su 14. decembra na brod Hudson Express u Hamburgu utovarena tri brodska kontejnera, duplo većih dimenzija od standardnih, izvoznika Zenitproma i dva kontejnera Valira. Brod Hadson ekspres uplovio je 27. decembra u Južnu Karolinu i istovario tri duplo veća kontejnera ukupne težine 54.292 kilograma u kojima se, prema transportnom listu, nalazilo 78 raketnih projektila.

Prije Hamburga, kontejneri su prevezeni iz poljske luke Gdanjsk, a u tu luku su stigli na šleperima koji su tri dana ranije krenuli sa zasad nepoznatog mjesta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...