NIKŠIĆ PROGOVORIO O SKANDALU NA PROTESTU ISPRED OHR-a: "SDA jurišnici pokazali primitivizam vrijeđajući potpredsjednika SDP-a i našeg kandidata za člana Predsjedništva BiH Vojina Mijatovića"

Haosa nije bilo jer to nismo dozvolili, puno nam je važnije od bilo čije promocije da nismo poslali u svijet sliku kako se tučemo oko mikrofona.

  • Politika

  • 26. Jul. 2022  26. Jul. 2022

  • 20

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić osvrnuo se na sinoćnja dešavanja na skupu povodom protesta protiv najavljenih odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. “Prije par dana smo imali priliku vidjeti, nakon odluke o njihovom kažnjavanju od strane Centralne izborne komisije, kako je SDA još jednom sama sebe uhvatila u laži.

A odavno je naš narod utvrdio da “ko laže taj i krade”. Naravno da nikada neću zaboraviti kako je Bakir Izetbegović zloupotrijebio moje opredjeljenje da pitanje revizije tužbe protiv Srbije nije pitanje jedne stranke ili jednog naroda nego pitanje pravde za sve žrtve i satisfakcija za sve građane Bosne i Hercegovine koji su preživjeli agresiju. 

Tada sam učinio sve da skup u Vijećnici bude multetnički, da se odazovu lideri opozicionih stranaka, članovi ratnog Predsjedništva BiH, nevladinih organizacija i civilnog društva. Svi znamo ishod i bestidnu laž koja nam je na tom igrokazu servirana od strane Izetbegovića.

Danas se on čudio zbog toga što njih nismo kontaktirali i pozvali na proteste, te najavio da će večeras biti haos. Ako su SDA “jurišnici” spremni krasti u vrijeme korone, kada je bilo najpotrebnije da se brinu za narod, onda je potpuno normalno i da pokušaju na sve načine, milom ili silom, da odbrane svoje pozicije u vlasti. 

Priznajem, podcijenili smo njihovu želju za ostankom na vlasti. Na svu sreću do, za njega i SDA, priželjkivanog haosa nije došlo.Danas sam gospodinu Schmidtu govorio da nismo plemena da nam se nameću takva zakonska rješenja, a SDA je sinoć učinila sve da napravimo incident i da pošaljemo svijetu poruku kako zaista jesmo plemena. Ujedinjena opozicija i okupljeni građani još jednom su pokazali kako nam je, za razliku od SDA, puno važnije da pošaljemo poruku jedinstva i zaštite države i njene multietičnosti.

S druge strane, još jednom su SDA jurišnici pokazali primitivizam vrijeđajući potpredsjednika SDP-a i našeg kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Vojina Mijatovića, riječima da nema šta tražiti u Sarajevu i da ide u Banja Luku. Istog onog Vojina s kojim su se pojavljivali po cijeloj Evropi da bi pozvali naše građane da se registruju pozivajući se da su i oni za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, jer je eto i Vojin tu.

Dakle, možete to šminkati i prikrivati koliko hoćete, ali na kraju, kad tad, SDA ipak pokaže pravo lice. Na kraju su, valjda da to još jače podcrtaju, za ruku doveli čovjeka kojeg su na osnovu pokradenih izbora uveli u Predsjedništvo BiH, da se obrati na skupu. O tome su prisutni građani rekli svoj stav, jer on od njihovih zvižduka vjerovatno ni sam sebe nije čuo. Naravno da njemu to nije ni važno, jer je po svaku cijenu izvršio nalog stranačkog šefa, pa ako treba i po cijenu fizičkog sukoba. 

Dakle, ničim izazvan dođe, potpuno zbunjen i izgubljen, da govori na skupu kojeg je inicirao SDP, za koji je uredno SDP podnio prijavu MUP-u i dobio dozvolu, na kojeg su se odazvale brojne političke partije, pa čak i SDA, na kojem smo jasno rekli kako nema bilo kakve političke promocije, da nećemo dopustiti promociju bilo kojeg političara, pa smo odustali da to neko od nas učini, prepuštajući da Dervo Sejdić, kao jedan od apelanata na Sudu u Strazburu, pročita zaključke koje ćemo uputiti Visokom predstavniku. Haosa nije bilo jer to nismo dozvolili, puno nam je važnije od bilo čije promocije da nismo poslali u svijet sliku kako se tučemo oko mikrofona. Naravno, samo još jednom možemo ponoviti kako SDA ostaje SDA.

Istina se više ne može sakriti, u oktobru će za Bosnu i Hercegovinu svanuti dan. A SDA ostaje zarobljena u svom mraku i svojoj ksenofobiji”, naveo je predsjednik SDP BiH.

Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...