ČUDO NEVIĐENO: Dubai dobiva prva potpuno autonomna taksi vozila, nemaju ni volan...

Kako je riječ o kompleksnoj tehnologiji koju je prvo potrebno dobro testirati jer svaka pogreška može biti pogubna, jasno je kako će to biti dugogodišnji projekt pred kojim su brojni izazovi.

  • HiTec

  • 26. Jul. 2022  

  • 0

Dubai je poznat po brojnim naprednim i futurističkim projektima - od palminih otoka do Burj Khalife, a jedan od takvih projekata budućnosti odnosi se i na radikalne promjene u transportu. Još prošle godine u aprilu Cruise, GM-ova autonomna kompanija, sklopila je partnerstvo s tijelom nadležnim za upravljanje prometom u Dubaiju oko pokretanja robotaksi servisa, čime je na ceste tog grada najavljen dolazak potpuno autonomnih taksija.

Kako je riječ o kompleksnoj tehnologiji koju je prvo potrebno dobro testirati jer svaka pogreška može biti pogubna, jasno je kako će to biti dugogodišnji projekt pred kojim su brojni izazovi.

U Dubaiju žele da do 2030. četvrtina svih vožnji u tom gradu bude putem autonomnih vozila, a prvi korak u tom smjeru započeo je krajem prošlog tjedna. Cestama tog grada počela su voziti dva Cruiseova Chevy Bolta koji će mapirati dio grada uz plažu nazvan Jumeirah, nakon čega će se od tih podataka napraviti virtualne karte koje će se moći koristiti u simulacijama i tako pripremiti automobile, odnosno računala za vožnju u stvarnim uvjetima.

altFoto: Cruise

Robotaksi servis u Dubaiju trebao bi se pokrenuti sljedeće godine, a ranije je najavljeno kako će se za taj servis koristiti vozila Cruise Origin koja su napravljena isključivo za autonomnu vožnju i u kojima nema volana i papučica za gas i kočnicu tako da njima uopće ne mogu upravljati ljudi. Do 2030. planirano je da Dubaijem vozi 4.000 autonomnih vozila Origin.

Trenutno se ova vozila koriste samo za zatvorena testiranja i nisu u uporabi u javnosti, dok se za njihov robotaksi servis koji je već aktivan u San Franciscu (no za volanom i dalje mora biti vozač) koriste automobili Chevy Bolt pa je za pretpostaviti da će se ti modeli, barem na početku, koristiti i na cestama Dubaija, piše Tech Crunch.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...