"DUBOKO ŽALIM": Papa uputio historijsko izvinjenje zbog onoga što je radila Katolička crkva u Kanadi

"Ponizno molim oproštaj za zlo počinjeno od brojnih hrišćana protiv izvornog stanovništva", kazao je Franjo. 

  • Svijet

  • 26. Jul. 2022  

  • 2

Papa Franjo u ponedjeljak je uputio historijsko izvinjenjenje zbog saradnje Katoličke crkve u Kanadi s "katastrofalnom" politikom internata za izvorno stanovništvo, koja je otvorila put za prinudnu asimilaciju domorodačkog stanovništva u hrišćansko društvo, razdvojila je porodice i marginalizirala je generacije.

"Duboko žalim", izjavio je papa Franjo izazivajući aplauz među brojnim pripadnicima izvorne zajednice koji su se okupili u bivšem internatu u Edmonotonu u pokrajini Alberta.

Nazvao je školsku politiku "katastrofalnom greškom" koja nije u skldu s Jevanđeljem i kazao je da su dodatna istraga i zacjeljenje rana potrebni.       

"Ponizno molim oproštaj za zlo počinjeno od brojnih hrišćana protiv izvornog stanovništva", kazao je Franjo. 

Mnogi su pak nezadovoljni zbog toga što papa nije pomenuo seksualna zlostavljanja te su poručili kako očekuju i konkretna djela, a ne samo izvinjenje. Inače u rezidencijalnim školama dešavala su se brojna zlostavljanja.

U prvom dešavanju njegovog “pokajničkog hodočašća” dugog sedmicu dana, papa Franjo je otputovao na teritoriju naroda Cree kako bi se pomolio na groblju i potom uputio dugo očekivano izvinjenje na obližnjem ceremonijalnom skupu.

Četvorica poglavica dopratili su Papu u invalidskim kolicima u bivši indijanski internat Ermineskin i progalsili su ga počasnim vođom zajednice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...