PRIORITET ZA VAKCINACIJU PROTIV MAJMUNSKIH BOGINJA: Muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima...

Glavni medicinski savjetnik američkog predsjednika dr. Anthony Fauci kazao je kako bi muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima trebali biti među prioritetima za vakcinaciju za vakcinu protiv majmunskih boginja u Sjedinjenim Američkim Državama.

  • Zdravlje

  • 28. Jul. 2022  

  • 0

Glavni medicinski savjetnik američkog predsjednika dr. Anthony Fauci kazao je kako bi muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima trebali biti među prioritetima za vakcinaciju za vakcinu protiv majmunskih boginja u Sjedinjenim Američkim Državama.

Majmunske boginje nastavljaju se širiti svijetom, a prijavljeno je skoro 17 hiljada slučajeva širom svijeta do 22. jula, prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Tokom vikenda Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu zdravstvenu opasnost zbog virusa.

Porast broja slučajeva majmunskih boginja izazvalo je zabrinutost budući da je to prvi put da se virus značajno proširio izvan zapadne i centralne Afrike, gdje je endemičan.

Svako može dobiti majmunske boginje, iako je jedna značajka trenutne epidemije to što su slučajevi koncentrirani među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima, a posebno među onima koji imaju više seksualnih partnera, rekao je u subotu glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Stoga je ključno da sve zemlje blisko surađuju sa zajednicama muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima, kako bi osmislili i pružili učinkovite informacije i usluge te usvojili mjere koje štite zdravlje, ljudska prava i dostojanstvo pogođenih zajednica”, dodao je.

Tokom intervjua za MSNBC u nedjelju, dr. Fauci je kazao kako bi ova populacija trebala biti među prioritetima za vakcinaciju.

Prošlog sedmice je Paul Hunter, profesor za zaštitu zdravlja na Medicinskom fakultetu u Norwichu kazao za Newsweek da bi vakcina trebalo dati prioritet ljudima koji su u najvećem riziku od bolesti, što, kako je rekao, uključuje one koji “sudjeluju u aktivnim seksualnim mrežama gdje imaju česte intimne kontakte s nizom drugih”.

Hunter je dodao da je zabrinut i zbog rizika prijenosa u heteroseksualnim mrežama te da bi on lično želio vidjeti da se vakcine daju i seksualnim radnicama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...