Regija
MILANOVIĆ BEZ ZADRŠKE: Hrvatska je dno Evropske unije
Prije 17 min0
Za “nevjerne Tome” valja istaknuti kako su jetra dio životinje koji sadrži najviše nutrijenata, a usto su kao hrana niskokalorična i bogata visokokvalitetnim bjelančevinama.
Gastro
28. Jul. 2022
0
Ideja o jedenju jetrica nekima možda i nije pretjerano primamljiva, ali dovoljno je sladokusaca koji, i kad ne znaju njezina pozitivna svojstva, ne mogu zamisliti život bez konzumiranja vrhunskih guščjih jetrica ili, oni skromniji i plićeg džepa, svježih i prefinih telećih.
Ideja o jedenju jetrica nekima možda i nije pretjerano primamljiva, ali dovoljno je sladokusaca koji, i kad ne znaju njezina pozitivna svojstva, ne mogu zamisliti život bez konzumiranja vrhunskih guščjih jetrica ili, oni skromniji i plićeg džepa, svježih i prefinih telećih.
Za “nevjerne Tome” valja istaknuti kako su jetra dio životinje koji sadrži najviše nutrijenata, a usto su kao hrana niskokalorična i bogata visokokvalitetnim bjelančevinama.
Razmotrimo činjenice: Već mala količina pripremljenih jetrica osigurava nam više od 100% preporučenog dnevnog unosa za mnoge bitne hranjive tvari kao što su vitamin B12, vitamin A, riboflavin, folat, željezo, bakar i kolin.
Važno je spomenuti kako jetra u sebi ne skupljaju toksine, već ih obrađuju, neutraliziraju i šalju drugdje na pohranu. Bogata su kolesterolom, ali ne onim koji oštećuje i ugrožava srce. Liječnici tvrde, holesterol u hrani ne utječe izravno na količinu holesterola u našoj krvi.
Ipak, neki stručnjaci savjetuju da s tako bogatom hranom ne valja pretjerivati – do 200 grama sedmično je taman i tu granicu ne treba prekoračivati. I inače znamo, ni s čim ne valja pretjerivati, ma koliko nam to nešto bilo fino.
Samo bi trudnice trebale izbjegavati jetrica. Potrebno je tek 30 grama telećih jetrica da bi se, tijekom trudnoće, dosegla gornja podnošljiva razina unosa vitamina A.
Ovaj put ćemo preskočiti skupa guščja i pačja jetra koja zahtijevaju zaseban tekst. Na našim tržnicama uglavnom se kupuju pileća i nešto skuplja teleća, a ponekad i svinjska te janjeća jetrica.
Pri kupnji jetrica treba pažljivo pregledati i odabrati ona svjetlije boje, što znači da dolaze od mlađe životinje pa su svježija i blažeg okusa. Također, treba odabrati ona vlažnog izgleda, bez imalo naznaka suhoće. Kod kuće ih, ako se ne pripremaju odmah, morate držati u hladnjaku, ali nikad duže od dva dana.
Jetrica su obično obložena glatkom prozirnom opnom koju treba ukloniti na početku pripreme. Dovoljan je mali zarez nožem i skida se glatko. Neće se ni vama niti ikom drugom svidjeti osjećaj žvakanja gume u ustima ako to ne učinite. Uklonite vezivno tkivo i odrežite sve zelene mrlje, uključujući zeleni žučni mjehur iz jetara peradi.
I kad ih namjeravate samo baciti na tavu i kratko prepržiti, trebate posvetiti pažnju rezanju. Režu se na trakice ili ploške do jednog centimetra debljine. Dobro ih je ostaviti u mlijeku oko 2 sata ako želimo pridobiti djecu da ih zavole. Uz to što će malo omekšati, svakako će dobiti blaži okus. Iskusni ljubitelji ove namirnice taj će korak preskočiti jer im je drag izvorni okus ove iznutrice.
Mnogi savjetuju kako ih ne valja soliti prije stavljanja na vatru jer će otvrdnuti i izgubiti pravi tek. Prže se kratko na dosta jakoj vatri, dvije do četiri minute obostrano, a najbolja su kada u sredini ostanu vrlo blago ružičasta. Prepečena jetrica imaju gorak okus i brašnastu teksturu, piše Index.
Razmotrimo činjenice: Već mala količina pripremljenih jetrica osigurava nam više od 100% preporučenog dnevnog unosa za mnoge bitne hranjive tvari kao što su vitamin B12, vitamin A, riboflavin, folat, željezo, bakar i kolin.
Važno je spomenuti kako jetra u sebi ne skupljaju toksine, već ih obrađuju, neutraliziraju i šalju drugdje na pohranu. Bogata su kolesterolom, ali ne onim koji oštećuje i ugrožava srce. Liječnici tvrde, holesterol u hrani ne utječe izravno na količinu holesterola u našoj krvi.
Ipak, neki stručnjaci savjetuju da s tako bogatom hranom ne valja pretjerivati – do 200 grama sedmično je taman i tu granicu ne treba prekoračivati. I inače znamo, ni s čim ne valja pretjerivati, ma koliko nam to nešto bilo fino.
Samo bi trudnice trebale izbjegavati jetrica. Potrebno je tek 30 grama telećih jetrica da bi se, tijekom trudnoće, dosegla gornja podnošljiva razina unosa vitamina A.
Ovaj put ćemo preskočiti skupa guščja i pačja jetra koja zahtijevaju zaseban tekst. Na našim tržnicama uglavnom se kupuju pileća i nešto skuplja teleća, a ponekad i svinjska te janjeća jetrica.
Pri kupnji jetrica treba pažljivo pregledati i odabrati ona svjetlije boje, što znači da dolaze od mlađe životinje pa su svježija i blažeg okusa. Također, treba odabrati ona vlažnog izgleda, bez imalo naznaka suhoće. Kod kuće ih, ako se ne pripremaju odmah, morate držati u hladnjaku, ali nikad duže od dva dana.
Jetrica su obično obložena glatkom prozirnom opnom koju treba ukloniti na početku pripreme. Dovoljan je mali zarez nožem i skida se glatko. Neće se ni vama niti ikom drugom svidjeti osjećaj žvakanja gume u ustima ako to ne učinite. Uklonite vezivno tkivo i odrežite sve zelene mrlje, uključujući zeleni žučni mjehur iz jetara peradi.
I kad ih namjeravate samo baciti na tavu i kratko prepržiti, trebate posvetiti pažnju rezanju. Režu se na trakice ili ploške do jednog centimetra debljine. Dobro ih je ostaviti u mlijeku oko 2 sata ako želimo pridobiti djecu da ih zavole. Uz to što će malo omekšati, svakako će dobiti blaži okus. Iskusni ljubitelji ove namirnice taj će korak preskočiti jer im je drag izvorni okus ove iznutrice.
Mnogi savjetuju kako ih ne valja soliti prije stavljanja na vatru jer će otvrdnuti i izgubiti pravi tek. Prže se kratko na dosta jakoj vatri, dvije do četiri minute obostrano, a najbolja su kada u sredini ostanu vrlo blago ružičasta. Prepečena jetrica imaju gorak okus i brašnastu teksturu, piše Index.
Regija
MILANOVIĆ BEZ ZADRŠKE: Hrvatska je dno Evropske unije
Prije 17 min0
Kultura
BILO JE VRIJEME DA SE DRŽAVA POBRINE: Prekinuta višedecenijska agonija institucija kulture BiH
Prije 19 min0
Svijet
NJEMAČKA ŠESTI DAN NA NOGAMA: Potraga za dječakom sa autizmom
Prije 21 min0
Hronika
PRONAŠLI PRVO TRAGOVE AUTOMOBILA: U Savi pronađeno tijelo nestalog muškarca
Prije 30 min0
Gastro
ZA DOBRO JUTRO, ILI DOBAR DAN: Napravite francusku salatu prema našem receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
25. Apr. 20240
Gastro
SVAKOG PETKA ISPOČETKA: Danas pravimo izvrsne ćufte u paradajz sosu i ne zaboravite pire krompir… (VIDEO)
26. Apr. 20240
Gastro
ZA RUČAK, VEČERU ILI UŽINU, POTPUNO JE SVEJEDNO: Na brzinu napravite izvrsne kolutića sa feta sirom, obožavaju ih sve generacije (VIDEO)
Prije 7h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.