DOK SE ČEKA OTKRIVANJE BARBARA: Vlada FBiH odobrila 200.000 KM za obnovu Partizanskog groblja u Mostaru

Kako je federalni premijer Fadil Novalić i najavio 15. juna ove godine, nakon vandalskog skrnavljenja Partizanskog groblja Mostar, Vlada Federacije BiH danas je donijela odluku o ulaganju sredstava da se ovaj spomenik opet obnovi.

  • Vijesti

  • 28. Jul. 2022  

  • 3

Kako je federalni premijer Fadil Novalić i najavio 15. juna ove godine, nakon vandalskog skrnavljenja Partizanskog groblja Mostar, Vlada Federacije BiH danas je donijela odluku o ulaganju sredstava da se ovaj spomenik opet obnovi.

Na sjednici je, naime, jednoglasno usvojena odluka o izdvajanju 200.000 KM Agenciji “Stari Grad” Mostar za obnovu sanaciju, revitalizaciju i iluminaciju Partizanskog spomen groblja.

Vlada je u okviru izmijenjene ranije odluke o Programu utroška sredstava za sufinansiranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja, iz ovogodišnjeg federalnog budžeta odlučila izdvojiti 1,1 milion KM, umjesto ranije planiranih 100.000.

Osim 200.000 za Partizansko groblje u Mostaru, 400.000 KM izdvojit će se za sufinansiranje izgradnje Muzeja 505. Viteške brigade Petog korpusa Armije RBiH u Bužimu. Također, 300.000 bit će dodijeljeno za izgradnju memorijalnog centra Groblje mira – Bile. Udruženju boraca “Patriotske lige Gradačac” bit će doznačeno 100.000 KM.

Podsjećanja radi, premijer Novalić se i 2018. godine zajedno sa mostarskim entuzijastima založio za obnovu Partizanskog groblja Mostar koji je i nacionalni spomenik BiH.

Novalić je obećao, nakon vandalskog čina uništavanja svih 700 spomen-ploča Partizanskog groblja, da će mu se opet vratiti stari sjaj. Uz najoštriju osudu ovog gnusnog čina premijer je iskazao očekivanja da će njegovi vinovnici biti što prije otkriveni i najstrožije sankcionisani.

"I dalje se nadamo da će barbari biti otkriveni i adekvatno kažnjeni. Očekujemo također da će njegova zaštita na nivou Grada Mostara biti bolje uređena, kako se vandalizam ne bi ponovio. Što je do nas, mi ćemo učiniti i, kako sam i najavio, danas je Vlada odobrila 200.000 KM za obnovu ovog historijski važnog spomenika za BiH", izjavio je premijer Novalić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...