RADNICI ALUMINE NEZADOVOLJNI: Vlada RS-a prihvatila ponudu Pavgorda o otkupu potraživanja

“Još jednom ukazujemo i upozoravamo na netransparentan i nezakonit način pripreme i vođenja prodaje državnih potraživanja u stečajnoj masi FG “Birač” a.d. Zvornik.”

  • Ekonomija

  • 28. Jul. 2022  

  • 1

Vlada RS prihvatila je na današnjoj sjednici u Banjaluci ponudu privatne firme "Pavgord" iz Foče o otkupu potraživanja republičkih institucija u stečajnoj masi Fabrike glinice "Birač" a.d. Zvornik.

Radi se, navodno, o otkupu duga javnog sektora teškog nešto više od 40 miliona KM.

Iz Sindikata metalske industrije i rudarstva RS jutros su zatražili obustavu ovoga posla:

“Još jednom ukazujemo i upozoravamo na netransparentan i nezakonit način pripreme i vođenja prodaje državnih potraživanja u stečajnoj masi FG “Birač” a.d. Zvornik.”

Radnici “Alumine” d.o.o. su od ranije zainteresovani da kupe potraživanje i kako kažu zaštite fabriku. U otvorenom pismu Vladi RS ističu da se drugima pogodovalo u postupku:

“Traženje bankarske garancije od radnika “Alumine” bez prethodne dokumentacije koju smo tražili i koju je trebalo da dobijemo, a koja nam je potrebna za garanciju, stavilo je radnike u neravnopravan položaj, te im je uskraćena mogućnost legalne kupovine potraživanja. Napominjemo da 1.500 radnika nema nikakav problem da pojedinačno obezbjedi 30.000 KM ( što bi svakako bilo više od ukupne sume koja se prodaje), ali da se postupak prodaje objavi na tranasparentan i legalan način.

Zbog toga Sindikat, traži da se prodaja obustavi i vrati u zakonske okvire, kako bi svi ponuđači imali istu šansu”.

U suprotnom navode da će biti nanesena šteta kompaniji, njenim radnicima i njihovim porodicama, kao i cijeloj regiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...