UZBUNA U KREMLJU: Amerikanci nude čak 10 miliona dolara za informacije o navodnom ruskom uplitanju u predsjedničke izbore, oglasila se ruska vlada...

SAD je već nametnuo sankcije pojedincima i subjektima koji su povezani s vođom i financijerom IRA-e, “ruske farme trolova”.

  • Svijet

  • 29. Jul. 2022  

  • 0

Američki State Department ponudio je nagradu od 10 miliona dolara za informacije o navodnom ruskom uplitanju u predsjedničke izbore 2016. u SAD-u.

“State Department traži informacije o Agenciji Internet Research Agency LLC (IRA), Jevgeniju Viktoroviču Prigožinu i povezanim ruskim subjektima i suradnicima zbog njihovog miješanja u američke izbore”, saopćio je State Department medijima u četvrtak.

SAD je već nametnuo sankcije pojedincima i subjektima koji su povezani s vođom i financijerom IRA-e, “ruske farme trolova”. IRA je tvrtka sa sjedištem u Sankt Peterburgu koja je, prema tvrdnjama američkih dužnosnika, bila ključna za ruska nastojanja da se umiješaju u predsjedničke izbore 2016. State Department dodaje da je Prigožin ruski državljanin koji je financirao IRA-u, a da je ta agencija započela s operacijama uplitanja u američki politički sistem već 2014. Optužuju da je cilj IRA-e bio da “sije razdor”.

Američko tužiteljstvo istaknulo je kako je IRA preplavila društvene mreže lažnim izvještajima i teorijama zavjere kako bi iskoristila društvene podjele u SAD-u.

Ruska vlada opovrgnula je optužbe za uplitanje u izborni proces.

Odnosi na relaciji Washington - Moskva napeti su posljednjih godina zbog optužbi da je Rusija utjecala na izbore 2016. godine, zbog ruske invazije na Ukrajinu te zapadnih sankcija nametnutih Rusiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...