PROJEKAT OD POSEBNOG ZNAČAJA: Potpisan ugovor za nastavak izgradnje tunela Hranjen

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine potpisalo je danas ugovor za nastavak izgradnje tunela Hranjen sa izvođačem, firmom EURO-ASFALT d.o.o. Sarajevo.

  • Vijesti

  • 29. Jul. 2022  

  • 0

Javno preduzeće Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine potpisalo je danas ugovor za nastavak izgradnje tunela Hranjen sa izvođačem, firmom EURO-ASFALT d.o.o. Sarajevo.

Za Ugovor koji je vrijedan 39.388.871,41 KM sa uračunatim PDV-om, sredstva je obezbijedila Vlada Federacije BiH iz Budžeta prema Programu utroška dijela sredstava „Kapitalni transferi javnim preduzećima -Transfer za izgradnju autocesta u brzih cesta“.

Potpisivanje ovog ugovora prošle sedmice je najavio direktor JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder, koji je rekao da su pri kraju pregovori za obezbjeđenje svih neophodnih sredstava za dovšetak tunela i izgradnju pristupnih cesta i kompletne infrastrukture, čijom izgradnjom će tunel biti potpuno funkcionalan i pušten u promet.

- Opredjeljenje Vlade FBiH i ovog menadžmenta Autocesta FBiH je završetak projekta i puštanje tunela u promet. Nakon što tunel bude u funkciji, Istočna Bosna i susjedni dijelovi Srbije, bit će znatno bliže Sarajevu i ostalim mjestima u Bosni. Svi korisnici imat će direktnu korist od izgradnje tunela jer će se vrijeme putovanja značajno skratiti– rekao je Voloder, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

Tunel Hranjen je projekat  od posebnog značaja za Federaciju BiH. Za iznos odobrenih sredstava nastavit će se iskop i ugradnja primarne podgrade u glavnoj i servisnoj tunelskoj cijevi sa južne/izlazne strane kao i ugradnja dijela sekundarne tunelske obloge sa obje strane tunela Hranjen (sjeverne/ulazne i južne/izlazne strane). 

Izgradnja ovog najzahtjevnijeg dijela brze cesta Prača – Goražde, sastoji se od dvije cijevi, dužine od 5,5 kilometara. Jedna će biti namjenjena za saobraćaj motornih vozila i kroz nju će prolaziti dvije saobraćajne trake, za svaki smjer po jedna. Druga cijev će biti servisna i koristit će se za održavanje tunela, kao i za slučaj eventualnih nesreća u tunelu. 

Strategija JP Autoceste FBiH je izgradnja mreže brzih cesta kroz Federaciju BiH. Tunel Hranjen se uz podršku Vlade Federacije nastavlja graditi, a rok za završetak ovog ugovora je 12 mjeseci. U ovoj godini je započeta i izgradnja brze ceste Vitez - Nević polje, a početkom naredne godine planiran je početak izgradnje brze ceste Bihać - Cazin- Velika Kladuša - Republika Hrvatska kao i brze ceste Mostar - Široki -Grude- granica RH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...