VUČIĆ NAKON RAZGOVORA SA PREMIJEROM SANCHEZOM: "Španija od Srbije ne traži dlaku u jajetu"

Govoreći o Kosovu, Vučić je rekao da je zahvalio Sanchezu na podršci međunarodnom javnom pravu i naglasio da Španija pruža punu podršku dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

  • Regija

  • 29. Jul. 2022  29. Jul. 2022

  • 0

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija doživljava Španiju kao iskrenog, jednog od najvećih prijatelja u svijetu i zahvalio španskoj vladi na konstantnoj podršci Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji (EU) "bez traženja dlake u jajetu" i dodatnih uslova, javlja Anadolu Agency (AA).

"Španija je iskreni prijatelj Srbije i uvijek podržava njen evropski put i to smo na svakom sastanku, samitu i konferenciji mogli da osjetimo", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Španije Pedrom Sanchezom koji je u zvaničnoj posjeti Srbiji.

Govoreći o Kosovu, Vučić je rekao da je zahvalio Sanchezu na podršci međunarodnom javnom pravu i naglasio da Španija pruža punu podršku dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Vučić je rekao da je sa Sanchezom razgovarao i o ratu u Ukrajini i naveo da su se saglasili da bi "bilo najbolje da se rat što prije okonča da bismo mogli da se vratimo normalnom životu jer smo ovako sve vrijeme u kriznom momentu i gledamo kako da preživimo".

Naveo je da građani Srbije istinski vole i Špance i Španiju i naglasio da na takav prijem Španci "ne mogu da naiđu ni u jednoj zemlji Evropske unije".

Sanchez je rekao da njegova turneja u zemljama Zapadnog Balkana koja počela posjetom Beogradu predstavlja obećanje budućnosti čitavog regiona "koji i jeste dio Evrope i koji je blizak našem srcu bez obzira na geografsku udaljenost".

Istakao je da je rat u Ukrajini uticao na povećanje cijene energetike i da je posljedica rata i problem sa prehrambenim proizvodima zbog žetve koja je ugrožena zbog rata.

"Rat je podstakao razmišljanje šta je to Evropa i ko su Evropljani. Evropska unija otvorila je novo poglavlje proširenja za zemlje na istoku Evrope, ali i za zemlje Zapadnog Balkana. I dalje podržavamo proces pristupanja zato što ste i vi dio Evrope, i težite da postanete dio naše zajednice kako bismo zajedno dijelili prosperitet i budućnost", istakao je Sanchez.

Podsjetio je i da su Sjeverna Makedonija i Albanija nedavno "poslije godina blokada razgovora" načinile korak ka pristupanju EU.

Ocijenio je da su odnosi Srbije i Španije "fantastični" i dodao da bi i ekonomski i trgovinski odnosi trebalo da dođu na taj nivo.

"Španija i Srbija su odavno prijatelji, vezuju nas mnoge stvari i vezuje nas potreba da se poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet naših država. Zato podržavamo Srbiju kada je riječ o Kosovu. Španija je bila i biće u odbrani principa koje sam pomenuo i uvijek će zagovarati razgovor između dviju strana. Međutim, bez svake sumnje treba da se poštuje teritorijalni integritet", zaključio je Sanchez.

U okviru posjete Zapadnom Balkanu, Sanchez će posjetiti još Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...