OBILJEŽENO STRADANJE BOŠNJAKA U ŽIVOM ŠTITU NA CRNOM VRHU KOD PROZORA: HVO je ubio 24 zarobljenika, a njih 27 se uspjelo spasiti

Obilježavanje je počelo tradicionalnim pohodom na Crni Vrh “Marš mira-Marš slobode”, kao i učenjem Jasina pred duše šehida

  • Društvo

  • 31. Jul. 2022  

  • 1

Udruženja proistekla iz rata danas su obilježila 29. godišnjicu stradanja Bošnjaka na području Crnog Vrha, opština Prozor.

"Naime, 31. jula 1993. godine pripadnici HVO-a iz logora 'Srednja škola' u Prozoru izveli su 71 logoraša i poveli ih ka Makljenu. Na Makljenu je 20 logoraša iz te grupe odvojeno prema naselju Voljice, opština Gornji Vakuf, a preostalih 51 povezani su jedan za drugog telefonskom žicom za ruke i vrat, te tako potjerani na položaje Armije RBiH na području Crnog Vrha. Tom prilikom pripadnici HVO-a ubili su 24 logoraša, dok je njih 27 uspjelo da se spasi bjegom u šumu", izjavio je predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih Bošnjaka Prozor Meho Hrinić.

Obilježavanje je počelo tradicionalnim pohodom na Crni Vrh “Marš mira-Marš slobode”, kao i učenjem Jasina pred duše šehida, te prigodnim obraćanjima na platou kod spomen obilježja na Crnom Vrhu, kao i zajedničko klanjanje podne namaza.

"Na ovaj način bošnjačka udruženja proistekla iz rata: Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Prozor, Udruženje porodica zarobljenih i nestalih Bošnjaka Prozor, Udruženje logoraša Prozor, Udruženje RVI Prozor, JOB 'Unija veterana' Prozor obilježili su 29. godišnjicu stradanja Bošnjaka na području Crnog Vrha", dodao je Hrinić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...