DODIKOV PRIJEDLOG BI URUŠIO JEDINO STABILNO – KONVERTIBILNU MARKU: Evo šta o svemu kažu ekonomski analitičari

Milijarde i milijarde eura vrijede devizne rezerve BiH. Najviše novca BiH čuva u Slovačkoj – tačnije 587 miliona eura.

  • Ekonomija

  • 01. Avg. 2022  

  • 1

Politička nestabilnost konstantna je u BiH. Bez obzira na to domaća valuta je skoro tri decenije stabilna. No, bh. političari sada predlažu i mjere koje bi, kako objašnjavaju ekonomski analitičari, poremetile i stabilnost konvertibilne marke, piše N1.

Milijarde i milijarde eura vrijede devizne rezerve BiH. Najviše novca BiH čuva u Slovačkoj – tačnije 587 miliona eura.

Monetarno zlato Centralna banka drži na računu u Švicarskoj, a fizički je smješteno u trezoru banke Engleske. Dio novca čuva se u vrijednosnim papirima u inostranstvu. U vrijeme inflacije, koja je u prvih šest mjeseci iznosila preko 10%, Milorad Dodik član Predsjedništva BiH, umjesto reformi i adekvatnijeg trošenja novca, upravo u fokus stavlja devizne rezerve:

“Izmjenama Zakona o Centralnoj banci BiH moglo bi se emitovati konvertibilnih maraka i za taj novac kupiti domaće obveznice te tako doprinijeti saniranju energetske krize i uložiti u druge privredne aktivnosti u BiH. Ako sad nije vrijeme za tako nešto, kada će biti?”, upitao je tako Dodik.

“To bi bilo ravno samoubistvu”

A vrijeme za takvo nešto, kažu ekonomski analitičari, ne treba da bude nikada jer bi time došlo do podrivanja vlastite valute.

“Treba mu para. Treba isfinansirati silna obećanja i razmetati se… Znači ovo za šta se zalaže samo bi dovelo do još gore inflacije, slabljenje valute, povjerenja, jer to više ne bi bio valutni odbor. Dati u ruke monetarnu politiku ovakvim ljudima koji ovako upravljaju državom – to bi bilo ravno samoubistvu”, podcrtala je ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

A to, kako kaže Cenić, samoubistvo prije svega znači krizu u realnom sektoru, obezvrijeđenu valutu i hiperinflaciju. U konačnici taj novac i nije novac Centralne banke; nego novac građana i privrede. Ove godine u odnosu na prošlu zabilježen je porast vrijednosti deviznih rezervi za skoro dvije milijarde maraka, pa sada ukupno iznose 16 milijardi KM.

Povlačenje deviznih rezervi u državu predstavljalo bi presedan u centralnom bankarstvu, kažu upućeni. U ovom slučaju CBBiH bi morala sve devizne rezerve pretvoriti u gotov novac i povući ga u svoj trezor. Sve ovo bi nosilo izuzetno velike troškove kao i ogroman rizik, poručuju iz Centralne banke.

“Devizne rezerve zavise od spoljnotrgovinske razmjene zemlje, od direktnih stranih investicija, od doznaka, a sve utiče na stabilnost… utiče na stabilnost valutnog odbora. Naše devizne rezerve su garant stabilnosti domaće valute, a ona kao takva daje stabilnost makroekonomiji u BiH”, pojasnio je guverner Centralne banke Senad Softić.

“Vratiti taj novac u zemlju ne bi dao nikakav rezultat… nikakve koristi ne bi bilo, jer jednostavno taj novac bi bio kao papir koji bi stajao na gomili u nekom sefu”, dodao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Član predsjedništva BiH tako, kažu analitičari, želi podrivati valutu, odnosno ono što je jedino stabilno u BiH. Povlačenje deviznih rezervi s ciljem smanjenja inflacije je, zaključuju, kao naftom gasiti požar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...