CILJ JE MILION PUTNIKA GODIŠNJE: Vlada FBiH izdvojila dva miliona KM za aerodrom u Tuzli

Kada je u pitanju prijevoz putnika, u novembru će s MAT-a početi raditi i kompanija Ryanair, pa Wizz Air više neće biti jedini avioprijevoznik iz Tuzle.

  • Ekonomija

  • 01. Avg. 2022  

  • 0

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj prošle sedmice, izdvojila je dva miliona maraka za Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT). Ovaj novac bi prema planovima menadžmenta MAT-a trebao biti iskorišten za dva važna infrastrukturna projekta.

- Izgradnja trećeg gatea je jedan od najvažnijih projekata za nas, a imamo obavezu da do kraja ove godine okončamo tendersku proceduru, odnosno izabaremo izvođača. To će koštati minimalno milion KM, ako ne i više. Drugi važan projekat je parking prostor ispred aerodroma za šta čekamo urbanističku saglasnost, koju smo tražili od Federalanog ministarstva prostornog uređenja - kaže direktor MAT-a Dževad Halilčević.

Za samu izgradnju trećeg gatea, nakon uvođenja izvođača, prema Halilčevićevim procjenama, bit će potrebno oko šest mjeseci.

Kada je u pitanju prijevoz putnika, u novembru će s MAT-a početi raditi i kompanija Ryanair, pa Wizz Air više neće biti jedini avioprijevoznik iz Tuzle.

- Ryanair od novembra će prevoziti putnike za Beč, Memmingen i Stockholm. Tokom augusta trebali bi dobiti i ljetni red letenja za 2023. godinu, koji startuje 31. marta, a tada očekujemo, pored spomenute tri, i neke nove linije Ryanaira - navodi Halilčević.

MAT je do 31. jula ove godine imao blizu 240 hiljada putnika, a cilj je do kraja godine doseći brojku od 400 hiljada.

Izgradnjom trećeg gatea, tuzlanski aerodrom mogao bi puno više ponuditi aviokompanijama, a onda bi cilj u poslovanju mogao biti postavljen na milion putnika godišnje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...