PANIKA U REPUBLICI SRPSKOJ: Vukovićev poziv visokom predstavniku razbjesnio političare na vlasti, ali i u opoziciji…

Vuković od visokog predstavnika traži da nametne zakon svih zakona - Lex specialis - Zakon o zabrani negiranja države Bosne i Hercegovine.

  • Mini market

  • 03. Avg. 2022  

  • 6

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini RS-a, Srđan Mazalica, kaže da se očito pojedine stranke iz Sarajeva takmiče ko će biti veći bosanskohercegovački patriota.

– Sve te probosanske stranke, među kojima je i SDP, trude se da što više pokažu podaništvo prema međunarodnoj okupaciji. Kristijan Šmit nije visoki predstavnik jer ga nije izabrao Savjet bezbjednosti UN već nekoliko ambasadora pojedinih zemalja. Međutim, pojedine stranke svoj patriotizam dokazuju prizivajući nelegalnog predstavnika da interveniše u BiH – ističe Mazalica za Srpskainfo.

Dodaje da bi se te stranke, u slučaju da “zaista postoji ikakvog patriotizma u njima”, prve trebale boriti protiv međunarodnog tutorstva i međunarodne okupacije, jer “patriotizam i okupacija ne idu jedno s drugim”.

– Da biste bili patriota morate se zalagati za svoju zemlju koja se bori protiv stranog uticaja, kao što je to stalno bilo kroz istoriju. Svi narodi koji su se borili za oslobođenje od stranog okupatora smatraju te periode svoje istorije najsvjetlijim i oni su ključni elementi njihovog nacionalnog identiteta – kaže Mazalica, te dodaje:

„Ovde imamo suprotan proces u kojem jedan narod kao ključni element nacionalnog identiteta smatra prizivanje neimenovanog stranca da interveniše i modifikuje ustavno-pravni sistem u njihovoj sopstvenoj državi“, kazao je on.

Zastupnik SP-a u parlamentu RS-a, Davor Šešić, ističe da je poziv koji je Vuković uputio Schmidtu u stvari najveće negiranje BiH, jer se on zalaže za vaninstitucionalno djelovanje u Bosni i Hercegovini i poziva na nametanje zakona.

– To je dokaz da ne postoji uređeno društvo i sistem već da neki protektorat treba da nam nameće pravila kako ćemo ovde živjeti, kao i zakone i podzakonske akte. Poručujem Vukoviću da bi mu bilo bolje da sljedeći put dobro razmisli prije nego što nešto izjavi što se tiče stanja u BiH – kaže Šešić za Srpskainfo.

Potpredsjednica PDP-a i poslanica, Jelena Trivić ističe da ne zna ko je Vuković, ali da sama činjenica da neko poziva bilo koga da nešto nameće u BiH, osim unutrašnjeg dijaloga, znači da taj radi protiv BiH.

– To je toliko besmisleno i kontradiktorno samo od sebe. Pozivati nekog sa strane da nameće odluke unutar BiH, pri tome se predstavljajući kao neko ko se zalaže za BiH, više je nego smiješno – poručila je Trivić.

Podsjetimo, „Slobodna Bosna“ je izvijestila da je Aleksandar Vuković, predsjednik Gradske organizacije SDP-a BiH Banja Luka, uputio otvoreno pismo visokom predstavniku.

Vuković od visokog predstavnika traži da nametne zakon svih zakona - Lex specialis - Zakon o zabrani negiranja države Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...