RAT UŽIVO: Jens Stoltenberg obećao Ukrajini još oružja i opreme

Danas je 160. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 04. Avg. 2022  04. Avg. 2022

  • 1

21:35 Sjedinjene Američke Države ne isključuju mogućnost da državni sekretar Antony Blinken u Kambodži razgovara sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom o razmjeni zatvorenika, izjavio je danas koordinator Savjeta Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.

20:50 Rusija bi mogla pokrenuti ofanzivu na regiju Herson, rekao je ukrajinski general Oleksij Hromov. 

Rusija drži dijelove juga Ukrajine koje je zauzela u ranim fazama svoje invazije, ali Kijev planira pokrenuti veliku protuofanzivu i upotrijebiti sofisticirano zapadno oružje da pogodi ruske opskrbne linije i skladišta streljiva, izvještava Reuters.

Hromov je rekao da je Rusija dopremila veliku količinu oružja i opreme na sjeveroistok strateški važne južne regije Kherson, čiji je veliki dio okupiran od Rusije.

"Moguće je da neprijatelj može ili hoće pokušati izvesti ofanzivne operacije duboko u naš teritorij kako bi preuzeo inicijativu i zaprijetio razvoju našeg uspjeha", rekao je Hromov. 

19:24 Članice NATO-a blisko surađuju s obrambenim sektorom kako bi osigurale da Ukrajina dobije više zaliha oružja i opreme te da bude spremna za dugotrajni rat s Rusijom, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

18;42 Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto predstavio je plan za ograničavanje izdavanja turističkih viza Rusima. Budući da su letovi iz Rusije u EU zaustavljeni, Finska je postala tranzitna zemlja za mnoge Ruse koji žele putovati dalje u Europu. "Mnogi su to vidjeli kao zaobilaženje režima sankcija", rekao je ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto za AFP.

18:16 Američki predsjednik Joe Biden reagirao je na zatvorsku kaznu koja je na ruskom sudu danas izrečena košarkašici Brittney Grinner. Rekao je da je "neprihvatljiva" te je službenu Moskvu pozvao da je odmah oslobodi. "Američka državljanka Brittney Griner danas je dobila zatvorsku kaznu koja je još jedan podsjetnik na ono što svijet već zna: Rusija nepravedno pritvara Brittney. To je neprihvatljivo i pozivam Rusiju da je odmah oslobodi kako bi mogla biti sa suprugom, voljenima, prijateljima i suigračima", rekao je Biden.

18:02 Američka košarkašica Brittney Griner (31) izvinila se svojoj porodici i saigračicama tokom završnih riječi suđenja, na kojem je terete za posjedovanje narkotika u Rusiji. Tužitelj je tražio devet i po godina kazne za Griner, što je samo šest mjeseci manje od maksimalne kazne koju može dobiti. Griner je ipak proglašena krivom i osuđena je na devet godina zatvora. 

17:34 Ukrajina je odgovorila na navode Amnesty Internationala da krše međunarodno pravo i ugrožavaju civile. Na Facebooku je reagirao Dmitro Kuleba. Rekao je da se radi o stvaranju lažne ekvivalencije - one između počinitelja i žrtve, između zemlje koja uništava stotine i tisuće civila te zemlje koja se očajnički brani. Glavni predsjednikov pomoćnik Mihajlo Podoljak napisao je na Twitteru da je jedina stvar koja predstavlja prijetnju za Ukrajince ruska vojska.

16:28 Ukrajinske snage krše međunarodno pravo i ugrožavaju civile uspostavljanjem baza u stambenim područjima, uključujući škole i bolnice, saopćila je danas organizacija za ljudska prava Amnesty International.

15.35 Američka košarkašica Brittney Griner koja je zatvorena u Rusiji, na sudu je rekla kako je napravila "iskrenu grešku". 

"Kriva sam, ali nisam imala namjeru prekršiti zakon", rekla je Griner u završnom obraćanju. 

Podsjetimo, Griner je u februaru uhapšena u moskovskoj zračnoj luci nakon što joj je pronađeno ulje kanabisa (za što je imala  preporuku ljekara). 

15.10 Kremlj je u četvrtak saopštio da je zabrinut zbog nedavne situacije u regiji Karabah, pozivajući Armeniju i Azerbejdžan na uzdržanost i provođenje tripartitnih sporazuma.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, izjavio je da bi ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan mogli razmijeniti mišljenja o situaciji vezanoj za Karabah tokom sastanka u Sočiju u petak.

"Putin i Erdogan će tokom sastanka razgovarati o situaciji u Ukrajini i Siriji", istakao je Peskov.

14.25 Separatističke vlasti su saopćile da je u ukrajinskom granatiranju Donjecka ubijeno petero ljudi.

Vlasti samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DPR) u istočnoj Ukrajini saopćile su da je danas tokom granatiranja središta grada Donjecka poginulo petero civila. Dodaju da su ukrajinske snage granatirale područje u blizini kazališta u kojem su čelnici DPR-a prisustvovali komemoraciji.

14.10 Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da vojni savez "ne može biti ravnodušan na agresiju koju Rusija provodi u Ukrajini" i da nije bilo ovakvog razaranja od Drugog svjetskog rata.

"Kao rezultat granatiranja stambenih naselja u okrugu Vorošilovski poginulo je pet civila, a šest osoba je ranjeno. Uništeni su stambeni objekti, hotel i civilna infrastruktura", priopćili su separatisti.

13.45 Zapadni dužnosnici rekli su za CNN kako procjenjuju da je otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara  ubijeno do 20.000 ruskih vojnika ubijeno. Dodali su da je ranjeno njih 55.000.

"Bitka se usporila pa su se usporile i statistike", rekli su danas dužnosnici za CNN.

13.25 Ukrajinska vojska izložila je civile opasnosti kada je postavila svoje vojne baze u zgradama u kojima su smještene škole i bolnice, kao i napadima iz naseljenih područja da bi odbila rusku invaziju, objavio je u četvrtak Amnesty International.

Takvom se taktikom krši međunarodno humanitarno pravo, upozorava nevladina udruga u saoppćenju za javnost.

"Dokumentirali smo praksu ukrajinskih vojnih snaga kojom ugrožavaju civile i krše ratne zakone kada djeluju u naseljenim područjima", rekla je Agns Callamard, glavna tajnica Amnesty Internationala.

13.00 Ruske snage su danas granatirale grad Toretsk na istoku Ukrajine, pri čemu je ubijeno osmero ljudi, a četvero ih je ranjeno, objavile su ukrajinske vlasti.

Granate su pogodile stanicu javnog prijevoza na kojoj je bila skupina ljudi, napisao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko na Telegramu. Među ranjenima je troje djece, dodao je.

12.40 Ukrajina se suočava s pogoršanom zdravstvennom krizom dok sukob s Rusijom nastavlja da bukti, saopćila je Svjetska zdravstvena organizacija, s kombinacijom iscrpljenog osoblja, pojačanog granatiranja i primicanja zime koja pojačava brige UN-ove agencije.

Registrovana su 434 napada na zdravstvene objekte u zemlji, od 615 takvih napada prijavljenih širom svijeta, sudeći po nadzornom odjelu WHO.

Koordinatorica WHO za Ukrajinu Heather Papowitz izjavila je da su timovi za zdravstvenu zaštitu u brojnim regijama navikli da rade uz granatiranje ispod njihovih prozora.

12.15 Snažne eksplozije odjeknule su danas u južnom ukrajinskom gradu Mikolajivu, javlja Ured ukrajinskog predsjednika.

Dodaje da su u posljednja 24 sata ubijena najmanje četiri civila su ubijena, a 10 ih ozlijeđeno. Granatirana su dva okruga Mikolajeva.

Ruske snage su navodno su ispalile 60 raketa i na Nikopolj, smještenom na rijeci Dnjepar. U napadu je oštećeno oko 50 stambenih zgrada, a projektili su pogodili i dalekovode, zbog čega su neki građani ostali bez struje. Nikopolj se nalazi nasuprot nuklearne elektrane Zaporižja koju su početkom rata preuzele ruske snage.

11.45 Sirijski brod za koji Ukrajina tvrdi da prevozi ukradeno ukrajinsko žito napustio je libanonsku luku nakon što su mu to, nakon istrage, dopustili lokalni dužnosnici, piše The Guardian.

Libanonski ministar prometa Ali Hamie napisao je danas na Twitteru da je brod napustio teritorijalne vode njegove zemlje. Brod Laodicea je od prošlog četvrtka bio usidren u luci Tripoli, prevozeći 10.000 tona pšeničnog brašna i ječma. Ukrajina je kazala da se radi o ukradenim žitaricama i pozvala Libanon da ne dopusti odlazak broda iz luke.

11.15 Ministar vanjskih poslova Estonije pozvao je na daljnje sankcije Zapada protiv Rusije kako bi izvršio pritisak na Vladimira Putina.

U intervjuu za Politico Ernas Reinsalu je rekao da će rat biti gori za Ukrajinu i partnere što dulje Zapad bude čekao da isporuči oružje i nametne daljnje sankcije.

"Moja poruka je da postoji hitna potreba za dodatnim paketom sankcija ili čak nekoliko njih", kazao je Reinsalu.

"Rat neće završiti sam od sebe. Rat će završiti samo ako ga okonča Putin. A Putin to neće napraviti zato što ga pogađa što mu se promijenila reputaciju u međunarodnom poretku", dodao je.

10.50 Predsjednik Ukrajine Volodmir Zelenskij rekao je da je ponašanje Gerharda Schrodera odvratno, nakon što je bivši njemački kancelar prošle sedmice posjetio Moskvu i ustvrdio da Rusija želi "pregovarati o rješenju za rat", piše The Guardian.

Ukrajinski predsjednik je ovo komentirao u srijedu tokom svog noćnog videoobraćanja nakon što je Schroder njemačkim medijima rekao da se nema za što ispričavati zbog svog prijateljstva s Vladimirom Putinom.

10.30 Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) ponovo je apelirao na pristup ukrajinskoj nuklearnoj elektrani, koju sada kontroliraju ruske snage, kako bi se utvrdilo predstavlja li ona određenu opasnost.

10.10 Pripadnici ukrajinskih snaga uhapsili petokolonaša. SBU zarobio "korektora vatre" u regiji Mikolajev.

Slika

09.25 Ruski dužnosnici tvrde da su njihovi sustavi protuzračne odbrane odbili još jedan pokušaj ukrajinske vojske da napadne most Antonovski, ključnu strukturu nad rijekom Dnjepar u okupiranom Hersonu.

“Nisu uspjeli napasti most. Pokušali su, ali smo ih odbili sistemom protuzračne odbrane. Ništa na mostu nije razneseno, to je laž", rekao je Kirill Stremousov, zamjenik šefa regionalne civilne vojne uprave, za rusku državnu novinsku agenciju TASS.

Ukrajina napada mostove na tom području nadajući se da će prekinuti opskrbu ruskih trupa u Hersonu. Promet preko mosta Antonovski potpuno je obustavljen 27. jula, navodi TASS.

08.25 Gubici okupatora: Oružane snage Ukrajine već uništile 41.500 ruskih vojnika, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika

08.00 Luganska oblast: okupatori silom izbacuju muškarce iz okupiranih gradova na front, čak odvode i rudare, javlja Ukrainska pravda.

Slika

07.00 Ukrajina traži priliku da izravno razgovara s kineskim čelnikom Xi Jinpingom kako bi pomogla u okončanju rata s Rusijom, rekao je Zelenski za South China Morning Post.

U intervjuu za SCMP, ukrajinski čelnik pozvao je Kinu da iskoristi svoj golemi politički i ekonomski utjecaj na Rusiju kako bi okončala borbe.

"Kina je vrlo moćna država. To je moćna ekonomija. Dakle može politički, ekonomski utjecati na Rusiju. A Kina je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je Zelenski dodajući da su službeno zatražili razgovor s Xijem, ali da su dosad njihovi zahtjevi za razgovorima završavali neuspješno.

06.00 Senat Sjedinjenih Američkih Država odobrio je u srijedu pristupanje Finske i Švedske NATO-u, što je najznačajnije proširenje 30-članog saveza od 1990-ih, do kojeg dolazi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...