LAVROV, ORBAN, IVANCOV, KALABUHOV: Od 2017. godine (pro)ruski zvančnici insistiraju na “legitimnom predstavljanju” Hrvata!

Priču o "hrvatskom pitanju", prvi su, ne računamo li hrvatske zvaničnike, plasirali Rusi. Danas na toj priči insistiraju i pojedine američke diplomate

  • Mini market

  • 04. Avg. 2022  04. Avg. 2022

  • 8

Piše: Avdo AVDIĆ

“Balkan se ne može stabilizirati bez Srba niti bez BiH, a BiH se ne može stabilizirati bez bh. Srba. Srpska nacija je ključna za Balkan ”, izjavio će u prosincu prošle godine mađarski premijer Viktor Orban.

Dodat će, potom, da je “ izazov sa BiH kako integrirati zemlju sa dva milijuna muslimana”.  Osam mjeseci kasnije reći će da Bošnjaci, od kojih su većina muslimani, varaju bh. Hrvate.

Ovo je komplicirana tema , ali bih volio da znate da  Hrvati koji žive u Bosni i koji imaju zakonsko pravo birati svog čelnika varaju Bošnjaci , a ovi drugi, zapravo, koriste rupe u Izbornom zakonu. Hrvati se o tome izjašnjavaju na svakom sastanku Europskog vijeća, a  mi, Mađari, podržavamo ih svim raspoloživim sredstvima ”, kazao je Orban.

Tema je, uistinu, komplicirana, a na njoj su proteklih godina, osim hrvatskih dužnosnika najviše insistirali (pro)ruski diplomati. Zapravo, priču o “hrvatskom pitanju”, prvi su, ne računamo li hrvatske dužnosnice, plasirali Rusi. Danas na toj priči inzistiraju i pojedine američke diplomate. Ne, vratimo se u 2017. godinu.

Hrvatsko pitanje 'postoji' i treba ga riješiti u FBiH ”,  kazao je 24. kolovoza 2017. godine  u intervjuu za Večernji list bivši ruski ambasador u BiH Petr Ivancov.

Ova izjava prethodila je dva sastanka ruskog ambasadora Petra Ivancova i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Prvi je bio u veljači 2017. godine, dok je Dragan Čović obnašao funkciju člana Predsjedništva BiH reda hrvatskog naroda.

“Hrvatski član Predsjedništva BiH  Dragan Čović i veleposlanik Rusije u BiH Petar Ivancov ocijenili su danas da je izgradnja ambijenta ravnopravnosti u BiH jedini način da se dugoročno prevaziđu ključni politički sporovi i ostvari potrebna stabilnost ”,  objavio je 7. veljače 2017. godine  javni servis Republike . Srpske (RTRS).

U srpnju 2017. godine Čović i Ivancov opet su se sreli. Čović je , prenio je opet RTRS,  pozitivno ocijenio kontinuitet odgovorne i konstruktivne komunikacije predstavnika Ruske Federacije unutar Vijeća za implementaciju mira .

Zajednička je ocjena kako je važno nastaviti njegovati dobre odnose u interesu obje zemlje, ali i kako bi se izbjegli pogubni učinci procesa globalne polarizacije koja je u BiH nedopustiva iz razloga što može pojačati prijetnju miru, stabilnosti i privrednom prosperitetu ”,  navedeno je u Čovićevoj. saopćenju  poslije susreta sa Ivancovom.

Mjesec i kasnije Ivancov će u inerciji Večernjeg lista reći kako je nužno riješiti “hrvatsko pitanje u BiH”. Nakon toga ruski ambasador postaje još konkretniji. U listopadu 2017. godine Ivancov je razgovarao s visokom dužnosnicom HDZ-a BiH Borjanom Krišto.

Krišto je  upoznala Ivancova s ​​funkcioniranjem Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te  je istaknula kako je izmjena Izbornog zakona BiH trenutno najvažnije pitanje koje se mora riješiti . Naglasila je da su pojedine odredbe Izbornog zakona BiH, odlukom Ustavnog suda stavljene izvan snage, te da bi nerješavanje tog problema vodilo BiH u stanje još dublje krize. Veleposlanik Ivancov se odlučio da pitanje izmjene izbornog zakona BiH treba riješiti dijalogom i da svi akteri trebaju ponuditi konkretna rješenja u skladu s odlukama Ustavnog suda BiH ”,  saopšteno je  nakon sastanka održanog 5. oktobra 2017. godine.

Već u ožujku sljedeće, 2018. godine ruski veleposlanik Petr Ivancov susreo se s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem koji je u tom trenutku obavljao funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Čović je informirao ambasadora Ivancova o trenutnoj političkoj situaciji u zemlji, posebno istaknuvši nedavnu predaju odgovora na Upitnik Europske komisije.  Također se razgovaralo io neophodnoj promjeni Izbornog zakona. Ambasador Ivancov je ovom prilikom kazao kako će Ruska Federacija uvijek pružiti podršku BiH kao državi tri državotvorna i ravnopravna naroda te dva entiteta”,  navodi se u priopćenju za javnost  iz Čovićevog kabineta.

U listopadu 2018. godine u BiH su održane Opće izbore na kojima je Dragan Čović izgubio u utrci za člana Predsjedništva BiH. Petnaest dana nakon poraza, Čović je, još uvijek u svojstvu člana Predsjedništva BiH, u Mostaru primio ruskog ambasadora Petra Ivancova.

“Hrvatski član Predsjedništva  BiH Dragan Čović i veleposlanik Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov saglasili su se  tijekom sastanka u Mostaru  da je neophodno nastaviti podršku očuvanju načela konstitutivnosti sva tri naroda u BiH , kao temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma i cjelovite i suverene BiH”,  saopćeno je  24 . listopada 2018. godine iz Čovićevog kabineta.

Nakon što je formalno predao dužnost u Predsjedništvu BiH, Dragan Čović je u prosincu 2018. godine otputovao u Budimpeštu gdje se susreo s Viktorom Orbanom, mađarskim premijerom koji ne skriva svoje dobre veze s Ruskom Federacijom. Čović je Orbana informisao o izborima u BiH.

altDragan Čović i Viktor Orban

“Uprkos plebiscitarnoj potpori koju su Hrvatski narodni sabor i HDZ osvojili među Hrvatima u BiH, zbog neustavnog i nedemokratskog izbornog zakona  Hrvatima je i ovaj put oteta pozicija člana Predsjedništva BiH . Time je nepotrebno stavljen pritisak na političke odnose u BiH, te nužnost izmjene izbornog zakona i Ustava kako bi se BiH konačno stabilizirala”,  kazao je Čović  mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Skoro identične riječi četiri godine kasnije ponovit će i mađarski premijer, govoreći na jednom od univerziteta u toj zemlji.

“Volio bih da znate da Hrvati koji žive u Bosni i koji imaju zakonsko pravo birati svog čelnika varaju Bošnjaci”,  rekao je Orban.

O ugroženosti Hrvata i “legitimnom predstavljanju”, nastavit će govoriti i novi ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov. Nakon što je Vlada Kraljevine Nizozemske kritizirala koncept “konstitutivnosti” na kojem insistira HDZ BiH, Kalabuhov je u intervjuu za RTRS kritizirao stavove Nizozemske.

U lipnju ove godine Igor Kalabuhov je, govoreći pred Narodnom skupštinom Republike Srpske, bio još otvoreniji u vezi s “hrvatskim pitanjem”.

“Vidimo duboke probleme u Federaciji BiH gdje se podstiču takve prakse zbog kojih se krše prava Hrvata na legitimno predstavljanje u pojedinim organima vlasti”, rekao je Kalabuhov.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je, podsjećamo, u veljači 2020. godine bio gost Valentine Matvijenko, predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije. Nakon toga je gostovao na Državnom moskovskom institutu za međunarodne studije u svojstvu akademika Međunarodne inženjerske akademije iz Moskve, čiji je član postao bez ijednog relevantnog znanstvenog rada.

alt

Tijekom posjeta Rusiji, Čović je za dnevni list Rossiyskaya Gazeta dao  intervju  u kojem je kazao: “Nažalost, u BiH ima vrlo malo ruskog utjecaja”.

U prosincu 2020. godine ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov doputovao je u Sarajevo gdje se, odvojeno, sreo s Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

altSergej Lavrov i Dragan Čović

Na  novinarsko pitanje  kako vidi sadašnju poziciju Hrvata u BiH odgovorio je kako “ hrvatski narod mora imati prava zajamčena Daytonskim sporazumom te kako se to odnosi i na osobe koje će taj narod predstavljati u Predsjedništvu BiH .

Nepune dvije godine kasnije, dio američkih diplomata podržao je OHR u namjeri da nametne izmjene Izbornog zakona i Ustava FBiH koje bi ojačale princip “legitimnog predstavljanja” i omogućile trajnu vladavinu HDZ-a BiH.

( Istraga.ba )

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...