ANA BRNABIĆ, PREMIJERKA SRBIJE: "Sramotno je ono što se čulo u Hrvatskoj, niko iz EU ne reaguje..."

Govoreći o Kosovu, Brnabić je kazala da nije optimistična povodom poruka zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabriela Escobara koji je rekao da se u Briselu 18. augusta mora govoriti i o formiranju Zajednice srpskih opština.

  • Regija

  • 06. Avg. 2022  06. Avg. 2022

  • 1

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocijenila je danas da je sramotno ono što se čulo u Hrvatskoj - da su Srbi devedesetih godina protjerali sami sebe i da je Beograd kriv za to.

Brnabićeva je kazala da su mnogi od onih koji su protjerani u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" izgubili svoje najmilije u NDH, oni koji nisu otišli su pobijeni, a da za to niko nije odgovarao.

- Sramotno je ono što smo čuli. Ponovo ustaška obilježja, ustaške zastave - to je jasna poruka Srbima koji su tada prognani da za njih povratka tamo nema. Iz EU čujemo zaglušujuću tišinu, a tu su nacistički pozdravi koji se ponavljaju iz godine u godinu - rekla je Brnabićeva za RTS.

Kada je riječ o položaju Srba u Hrvatskoj, Brnabićeva je kazala da oni žive neuslovno, da se u te krajeve ne ulaže, te da je poruka takvog odnosa da za njih tamo života nema.

Ona je kazala da niko iz EU ne reaguje na to što se ne poštuje pravo Srba na pismo i na to da je ćirilica, praktično, nedozvoljena u Hrvatskoj.

- Duže od 10 godina čeka se na identifikaciju posmrtnih ostataka 900 ljudi, od kojih je između 360 i 400 Srba ubijenih tokom i nakon "Oluje". Hrvatska nema nikakvu želju da se ti ostaci identifikuju, predaju porodicama i dostojanstveno sahrane - rekla je Brnabić.

Govoreći o Kosovu, Brnabić je kazala da nije optimistična povodom poruka zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabriela Escobara koji je rekao da se u Briselu 18. augusta mora govoriti i o formiranju Zajednice srpskih opština.

Povodom Escobarove ocjene kako sve mora da bude u skladu sa ustavom Kosova, Brnabić je rekla da je "Briselski sporazum, kao međunarodni, iznad tog takozvanog ustava".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...