MILORAD POPOVIĆ I NIKOLA ZIROJEVIĆ UPOZORAVAJU NA POGUBNU POLITIKU DRITANA ABAZOVIĆA: "Vlada Crne Gore je izdajnička. Ugovor sa SPC može dovesti do terorističkih napada"

Zirojević je još jednom pozvao na smjenu vlade Dritana Abazovića.

  • Regija

  • 07. Avg. 2022  

  • 0

Temeljni ugovor potpisan između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore izazvao je buru reakcija u javnosti.

Pisac Milorad Popović i glasnogovornik Socijaldemokrata Nikola Zirojević objasnili su za televiziju Hayat šta se krije iza toga i koliko je opasno uplitanje Srbije u unutrašnju politiku Crne Gore.

Za Popovića Temeljni ugovor je nametnuti akt Beograda.

"U pitanju je oktroisani akt koji je osmišljen u Beogradu i donesen u Podgoricu na potpis. On je opasan zbog urušavanja međuetničkog sklada i građanskog karaktera Crne Gore, te opasnosti po državnost zemlje. Netačno je to da SPC ima osmostoljetnu tradiciju u Crnoj Gori, a što se spominje u Temeljnom ugovoru, to znaju svi koji imalo poznaju historiju. Radi se o činjenicama koje nisu negirali ni komunisti ni fašisti svojevremeno", kaže Popović.

Zirojević je još jednom pozvao na smjenu vlade Dritana Abazovića.

"Socijaldemokrate su prve pozvale opoziv Vlade Crne Gore još prije potpisivanja ovog ugovora. Nije još uvijek kasno da saniramo štetu. Ova Vlada je izdajnička i njome upravlja srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić iz Beograda. Temeljnim ugovorom je cjelokupna kulturna ostavština jedne zemlje data u ruke vjerskoj zajednici sa sjedištem u drugoj državi", ističe Zirojević.

Popović se pribojava eventualnih incidenata i terorističkih akcija koje inostrani faktori mogu izazvati.

"Glavne obavještajne poluge su van kontrole Crne Gore. Na vlasti je marionetska vlada pod utjecajem militantnih velikosrpskih i panruskih ekstremista. Bahatost kojom se odnose prema Crnogorcima i crnogorskom jeziku je neizdrživa. Ukoliko se zapadne strukture ne pozabave time, stvari se mogu oteti kontroli. Vrlo je moguće da neka od tih kriminalnih grupa izvrši politički terorizam, jer su policijske službe također van kontrole države", upozorava Popović.

Prema mišljenju Zirojevića, SPC je više politička, nego vjerska organizacija.

"SPC je ozbiljna politička organizacija, ne samo vjerska. Tokom ratova ’90-tih uloga SPC je bila itekako prisutna. Ubice su proglašavane svecima, što dovoljno govori o karakteru te organizacije. SPC i politika Beograda su na istom nivou razmišljanja. Ozbiljan je problem što je ojačala u Crnoj Gori. Sigurnosna situacija u Crnoj Gori je vrlo složena. SPC ima svoje ljude na čelu policijskih agencija, što nas zabrinjava", navodi Zirojević.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...