DRITANOV UGOVOR NA KLIMAVIM NOGAMA: Viši sud u Podgorici vratio na ponovno odlučivanje spor oko temeljnog ugovora sa SPC

Predmet je vraćen na ponovno odlučivanje.

  • Regija

  • 16. Mar. 2024  

  • 0

Viši sud u Podgorici ponovo je ukinuo rješenja Osnovnog suda u vezi spora oko utvrđivanja ništavosti Temeljnog ugovora potpisanog sa Srpskom pravoslavnom crkvom, saopćeno je iz Eparhije Podgoričko-dukljanske pravoslavne crkve Crne Gore.

Kako su objasnili u saopćenju, predmet je vraćen na ponovno odlučivanje.

"Nakon 20 mjeseci i pod pritiskom dvije poništavajuće odluke Višeg suda, predmetni prvostepeni sudija napokon zakazao pripremno ročište u pravnom sporu koji je prema zakonu definisan kao hitan, s obzirom na to da se radi o slučajevima diskriminacije i povrede ljudskih prava i sloboda", saopćeno je iz Eparhije Podgoričko-dukljanske.

Kako dodaju, pripremno ročište, koje je zakazano za 18. mart, predstavlja ključni korak u ovom pravnom postupku.

"Iako sa skepsom gledamo na mogućnost dobijanja pravedne odluke na Osnovnom sudu, ne gubimo nadu da će pravda biti zadovoljena na višim i međunarodnim sudskim instancama", poručuju iz Eparhije Podgoričko-dukljanske pravoslavne crkve.
Kako dalje navode, ponovo su ostvarili pravnu pobjedu na Višem sudu u sporu protiv države i Srpske pravoslavne crkve.

"Bez obzira na izazove i ograničenjima sa kojima se suočavamo, naša je dužnost da istrajemo u borbi za pravdu, ne samo za sadašnje već i za buduće generacije. Iako smo u ovom pravnom postupku često bili sami, bez očekivane podrške drugih crkvenih i građanskih institucija, naša misija ostaje nepromijenjena – nastavićemo da se mirno i dostojanstveno borimo protiv nepravednih i neustavnih sporazuma koji ugrožavaju temelje naše vjere i identiteta", zaključuju u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...