INFLACIJA U BOSNI I HERCEGOVINI: Slobodni čamac koji pluta a nema pravo kormilo

U najkraćem rečeno – cijene divljaju a novac postaje bezvrijedan.

  • Ekonomija

  • 07. Avg. 2022  

  • 0

Inflacija u BiH dostigla je skoro 16 posto i najviša je u regionu. Tačnije u junu je inflacija u našoj zemlji iznosila 15,8 posto. Čini se ništa novo, ponovo obaramo negativne rekorde. Bez obzira na to Iako najviša vlast nije poduzela niti jedan korak da pokuša naći rješenje za ublažavanje situacije u kojoj smo se našli. Šta znači ovako visoka inflacija i šta možemo očekivati u narednom periodu pogledajte u prilogu koji slijedi.

U najkraćem rečeno – cijene divljaju a novac postaje bezvrijedan. Željko Šain, profesor na Ekonomksom faluktetu u Sarajevu, nam slikovito pojašnjava šta znači porast inflacije, pa kaže kako smo za određenu sumu novca u januaru ove godine mogli kupiti stan od 100 kvadrata, danas za tu istu sumu novca možemo kupiti stan od 80 kvadrata a do kraja godine ćemo moći kupiti stan od 60 kvadrata.

- Generalno inflacija podrazumjeva opadanje vrijednosti novca, novčanih jedinica i to znači da kada postajete siromašniji da imate manje raspoloživog dohotka u relativnom smilsu. Generalno vaše vrijednosti koje čuvate opadaju, rekao je Admir Čavalić, ekonomista.

 

- Mi smo u fazi da ne možemo kontrolisati procese zato što politika tako diktira. Mi smo u slobodnom čamcu koji pluta rijekom ili morem a nemamo pravo kormilo, izjavio je Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

A kormilo bi trebala biti vlast, odnosno oni koji vode državu. Dešavanja u svijetu jesu doprinijela tome ali nisu jedini razlog. BiH nema jedinstvenu ekonomsku politiku. Da jeste isključivo do nas govori podatak da ostale zemlje u regionu manje su pogođene, pa je tako inflacija u Hrvatskoj 12,1 posto, Srbiji 11,9 posto a Crnoj Gori 13,5 posto. Pitamo se je li kasno i da li ima rješenja?

- Uvijek ima rješenje i sada ima rješenje. Ali oni koji bi trebali da kreiraju ekonomsku politiku u BiH. To su državni organi koji ne rade svoj posao i to s eobija o glavu svakom građaninu i svakom preduzeću i pravnom licu u BiH, dodao je Šain.

 

Rekordan inflatorni šok najviše pogađa građane.

- Ono što je bitno naglasiti da najveći dio inflacije se odnosi na prehrambene proizvode, preko 20 posto. A znamo da to ima najznačajnije učešće u raspoloživom dohotku našeg stanovništva. Razumjevajući da je BiH jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope. I da to značajno utiče na raspoloživi dohodak našeg stanovništa na način da najveći dio troše na egzistencijalne proizvode i to je posebno problematično, izjavio je Admir Čavalić, ekonomista.

Manja cijena hljeba, uvođenje marži na cijenu osnovnih životnih namirnica, ukidanje akciza i konačna primjena toga kroz jeftinije gorivo upravo to je ono što vlast može uraditi i ublažiti uticaj visoke inflacije na malog čovjeka.

 

Priču donosi Adisa Herco.

(Oslobođenje)    

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...