Ekonomija
ŠTA NAS ČEKA SLJEDEĆE GODINE: Cijena proizvodnje hrane raste - prijeti li nam nestašica povrća?
23. Nov. 20220
Činjenica je da je povrće izuzetno korisno za održavanje zdravlja srca, kostiju, kože i očiju. Međutim, jedan način pripreme biste trebali izbjegavati jer čini više štete nego koristi.
Gastro
08. Avg. 2022
0
Činjenica je da je povrće izuzetno korisno za održavanje zdravlja srca, kostiju, kože i očiju. Međutim, jedan način pripreme biste trebali izbjegavati jer čini više štete nego koristi.
Nutricionistkinja Molly Hembree je za magazin Eat This, Not That navela da ne biste trebali konzumirati povrće koje je isprženo. Iako se nutrijenti u povrću neće promijeniti, sve što dodate prilikom prženja će ga pokvariti.
"Ljudi pomisle da je povrće koje su ispržili jako korisno, ali u stvarnosti je riječ o veoma maloj porciji dobrih sastojaka. Ulje i drugi nezdravi dodaci su, naravno, štetni", rekla je.
Kao primjer je navela da 85 grama isprženih brokula sadrži samo 279 miligrama natrijuma. Preporučena dnevna količina unosa natrijuma je 2.300 milgrama.
Brojna istraživanja pokazala su da je ispržena hrana povezana s mnogim zdravstvenim problemima. British Medical Journal je objavio da žene koje često konzumiraju isprženu hranu imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Nutrients navodi da jedenje ispržene hrane više puta sedmično povećava rizik od dijabetesa, zatanjena srca, gojaznosti i hipertenzije. Heart je dokazao da povrće pripremljeno na ovaj način, osim kardiovaskularnih bolesti, može uzrokovati i moždani udar.
Regija
OGLASIO SE PREMIJER SLOVENIJE: "Vučićevi krajnje uvredljivi izrazi ne dolikuju predsjednicima država"
Prije 17 min0
Mini market
ODOBRIO EUROPSKI PARLAMENT: EU će dati zapadnom Balkanu dvije milijarde eura pomoći
Prije 21 min0
Svijet
ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE: Pojas Gaze mogao bi prijeći prag gladi za šest sedmica
Prije 30 min0
Hronika
PROCURILI NOVI DETALJI: Još troje privedenih zbog smrti Ukrajinca u Slavonskom Brodu
Prije 39 min0
Gastro
STARINSKI KOLAČ BEZ BRAŠNA: Štangle od oraha po receptu iz 1956.
22. Apr. 20240
Gastro
JEFTIN, SOČAN, A USPIJEVA SVIMA: Ako volite egzotični ukus kokosa, ovo je idealan recept za vas
23. Apr. 20240
Gastro
TOPI SE U USTIMA: Na brzinu napravite desert s istoka i oduševite ukućane… (VIDEO)
23. Apr. 20240
Gastro
MALO ULJA, MALO SOLI: Svi su poludjeli za sladoledom po receptu Dua Lipe, jeste li ga već probali?
21. Apr. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.