Šareni svijet
TRIK IZ VRTA ČINI ČUDA: Slobodno zalijte papriku ovom tekućinom, rađat će kao luda…
10. Apr. 20240
Jeste li ljubitelj začinjene hrane? Šta kažete na najljuću papričicu na svijetu? Ova papričica priznata je od strane Guinnessove knjige rekorda kao najljuća na svijetu.
Gastro
09. Avg. 2022
0
Jeste li ljubitelj začinjene hrane? Šta kažete na najljuću papričicu na svijetu? Ova papričica priznata je od strane Guinnessove knjige rekorda kao najljuća na svijetu.
Procjenjuje se da u svijetu postoji 50.000 vrsta čili paprike, što je posljedica pripitomljavanja ove biljke prije više od 6.000 godina u Peruu i Meksiku. Ove paprike se svrstavaju u pet kategorija – Capsicum annuum, Capsicum chinense, Capsicum frutescens, Capsicum baccatum i Capsicum pubescens.
Najljuća paprika na svijetu je Carolina Reaper, koju uzgaja Ed Currie iz tvrtke PuckerButt Pepper Company u Fort Millu u Južnoj Carolini. Priznata kao najljuća paprika u Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda, Carolina Reaper je dosegla vrhunac od oko 2.2 milijuna Scoville Heat jedinica. Ovo je ljestvica koja se koristi za rangiranje koliko su ljute paprike. Za usporedbu, papričica jalapeño sadrži oko 2.500 do 8.000 SHU, a kajenski papar 30.000 do 50.000 SHU.
Možete li sigurno konzumirati Carolina Reaper? Za neke, ideja im možda nikada neće pasti na pamet. Muškarac (34) je 2018. godine otišao na hitnu pomoć žaleći se na jake glavobolje samo nekoliko dana nakon što je pojeo ovu papričicu. Newsweek je izvijestio da je skeniranje mozga otkrilo sužene arterije koje su se na kraju vratile u normalno stanje pet tjedana kasnije, piše Yahoo news.
Društvo
IZRAELSKA NOVINARKA UPOZORAVA NACIJU: "Nisu ni Hamas ni Iran. Ono što nas uništava jeste naša FANTAZIJA O NEPOVREDIVOSTI!"
Prije 11 min0
Društvo
NAKON DVIJE DECENIJE: Trebinje dobija sigurnu kuću
Prije 20 min0
Svijet
KONAČNO SE I TO NORMALIZUJE: Prvi europski putnički avion u 13 godina sletio u Siriji
Prije 22 min0
Regija
BIZARAN SLUČAJ U SUSJEDSTVU: Svatovi izazvali požar
Prije 28 min0
Gastro
RUČAK SIROMAŠAN UGLJIKOHIDRATIMA, ALI IZUZETNO BOGATOG OKUSA: Napravite piletinu s pestom na ovaj način
15. Jun. 20250
Gastro
NAPRAVITE MILLE-FEUILLE S JAGODAMA: Donosimo recept sa vikend-poslasticu, obavezno se upustite u ovo gastro-avanturu
13. Jun. 20250
Gastro
A MENI DANAS PAŠU STVARI LAGANE: Bogat povrtni umak, kremasti bešamel i slojevi sočnih...
14. Jun. 20250
Gastro
SVIMA DRAG GIN&TONIC DOBIO SVOJU VERZIJU DESERTA: Idealna kombinacija osvježavajućeg pića i krem sira
15. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.