AKADEMIK ESAD DURAKOVIĆ: "Zar mogu Jevreji zaboraviti? Zar ne vide kako se fašizirani dio HDZ-a ponaša po grobljima antifašista u Mostaru"

Prirodno bi bilo – ljudski i humano – da postoji osjećaj empatije među narodima koji su doživjeli (i preživjeli) najteže oblike stradanja.

  • Društvo

  • 09. Avg. 2022  09. Avg. 2022

  • 2

Piše: Esad DURAKOVIĆ

Jevreji su doživjeli holokaust. Bošnjaci su potom doživjeli genocid. I jedni i drugo samo zato što su Jevreji, odnosno Bošnjaci. Dakle, potpuno nedužni ljudi, i utoliko je zločini stravičniji, odnosno utoliko je zločin nakazniji.

To su najteži oblici stradanja nekog naroda, kolektiviteta. Prirodno bi bilo – ljudski i humano – da postoji osjećaj empatije među narodima koji su doživjeli (i preživjeli) najteže oblike stradanja.

Međutim, ovih dana iz Izraela stižu neshvatljive poruke o nasilju nad Bošnjacima a u korist segregacijske i rasističke, pa i fašističke politike koji i vode i personificiraju Čović i Dodik. Zar mogu Jevreji zaboraviti:

Kako su ih bratsku primali u Bosni u vrijeme kada su kao zvijeri progonjeni iz Španije;
Kako su u drugom svjetskom ratu Bošnjaci čuvali u Sarajevu od fašističkih krvoloka, riskirajući i vlastite živote;
Zar ne vide kako se fašizirani dio HDZ-a ponaša po grobljima antifašista u Mostaru;
Zar zaboravljaju da je HAGADA – taj neizmjerno dragocjen dokument jevrejskog epskog stradanja– sačuvan u Sarajevu;
Zar ne znaju da su istu tu HAGADU sačuvali Bošnjaci u Sarajevu i tokom ovoga rata koji je bilježio genocid nad Bošnjacima?!
Zar se tako uzvraća onima i koji su vam stoljećima pomagali i time vlastite živote ugrožavali?!
Zašto se o ovome ne oglase jevrejske institucije, one koje nisu pod dominacijom cionizma?!

(nap.ba) 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...