GENERALNI SEKRETAR NATO-a JENS STOLTENBERG: "Spremni smo pojačati podršku BiH kao i svim partnerima koji se nalaze pod rizikom od ruske agresije"

“NATO će nastaviti da promoviše stabilnost, bezbjednost i saradnju u regionu, uključujući kroz svakodnevne napore KFOR-a, našeg sjedišta u Sarajevu i kancelarije u Beogradu. Bezbjednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu bitan je za NATO i za mir i stabilnost u Evropi”, poručio je Stoltenberg.

  • Vijesti

  • 09. Avg. 2022  09. Avg. 2022

  • 2

"Spremni smo da pojačamo političku i praktičnu podršku partnerima koji se nalaze pod rizikom od ruske agresije, uključujući i Bosnu i Hercegovinu", izjavio je za podgoričke Vijesti generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Poručio je kako NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo zemalja da biraju vlastite političke i bezbjednosne aranžmane te da je to je osnovni princip evropske bezbjednosti.

Puno se govori o ruskom uticaju na Balkanu, naročito u Srbiji i Republici Srpskoj. Više puta ste pomenuli tenzije u Bosni i Hercegovini i zapaljivu retriku Milorada Dodika. Kako biste opisali trenutnu situaciju u Bosni?

Pozivamo Rusiju da ima konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu, ali smo redovno gledali da Rusija radi upravo suprotno. NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo zemalja da biraju vlastite političke i bezbjednosne aranžmane. To je osnovni princip evropske bezbjednost. Princip na koji se Rusija takođe obavezala da će poštovati kao dio Helsinškog sporazuma.

Bosna i Hercegovina je prešla dalek put od konflikata iz 1990-ih godina, ali, nažalost, tenzije ostaju visoke, sa retorikom koja doprinosi podjelama, obustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na podrivanju njenog napretka. NATO će nastaviti da promoviše stabilnost, sigurnost i saradnju u regionu kroz naše partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom, napore našeg sjedišta u Sarajevu, našu podršku operaciji koju u Bosni i Hercegovini prevodi Evrospka unija EUFOR ALTHEA, kao dio aranžmana Berlin plus.

NATO održava političkim dijalog na visokom nivou sa Bosnom i Hercegovinom. U maju sam se u Briselu susreo sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem. Ministar odbrane BiH pridružio se našim diskusijama na Samitu u Madridu a nedavno je BiH posjetio predsjedavajući Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer. Štaviše, kao što su se lideri NATO dogovorili u Madridu, spremni smo da pojačamo političku i praktičnu podršku partnerima koji se nalaze pod rizikom od ruske agresije, uključujući i BiH.

Govoreći o odnosu sa Srbijom, rekao je kako NATO i Srbija su bliski i dugogodišnji partneri.

“Naše partnerstvo se zasniva na političkom dijalogu i na praktičnog saradnji, uz puno poštovanje državne politike vojne neutralnosti Srbije. Naš politički dijalog se ispoljava na različite načine. Uključuje moje kontakte sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i drugim političkim liderima i regularne interakcije sa srpskim kolegama koje imaju moj zamjenik pomoćnika za politička pitanja i bezbjednosnu politiku i šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu. Takođe uključuje dobro uspostavljene odnose između komandanta KFOR-a i srpskog načelnika generalštaba. Takve odnose omogućava konstruktivni duh i uzajmano poštovanje, koji treba da se nastave”, dodao je.

Za Crnu Goru je istakao kako je cijenjena saveznica, a govorio je i planovima za Albaniju.

“NATO će nastaviti da promoviše stabilnost, bezbjednost i saradnju u regionu, uključujući kroz svakodnevne napore KFOR-a, našeg sjedišta u Sarajevu i kancelarije u Beogradu. Bezbjednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu bitan je za NATO i za mir i stabilnost u Evropi”, poručio je Stoltenberg.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...