HOĆE LI AUTOPRAONICE OTIĆI U POVIJEST: Američka kompanija najavila revolucionaran projekt za dvije godine…

Premaz sprečava kondenzaciju i koroziju, može se nanositi izravno na složene komponente bez pripreme i ne sadrži štetne spojeve fluora i halogena.

  • Auto

  • 10. Avg. 2022  

  • 1

Nano premazi nisu velika novost. Već ih ima na tržištu i u reklamnim materijalima obećavaju efikasno odbijanje prljavštine. No novi nano premaz ide još dalje i prijeti budućnosti autopraonica. Američka kompanija Actnano planira osigurati trajno čiste karoserije, očistiti prozore automobila od kondenzacije te zaštititi presvlake i elektroniku od prljavštine s novom formulom nano premaza.

Prozirni nano film može prekriti cijeli automobil poput druge kože. Premaz odbija prljavštinu, štiti materijale i ima učinak samočišćenja. Za otprilike dvije godine pranje automobila moglo bi postati suvišno s proizvodom koji Actnano zove nanoGUARD, barem tako tvrde izumitelji.

Nanosloj bi mogao zaštititi senzore radarskih sistema automobila od nanosa prljavštine, snijega i leda, što je važno za funkcioniranje sistema aktivne sigurnosti.

Actnano svoje premaze želi ponuditi i u građevini kao trajnu zaštitu fasada i prozora, pa čak i u domaćinstvu za zaštitu sofa, tepiha…

Kompanija također vjeruje da može ponuditi vodootporne mobilne telefone i USB memorije i slušalice otporne na znoj. Premaz sprečava kondenzaciju i koroziju, može se nanositi izravno na složene komponente bez pripreme i ne sadrži štetne spojeve fluora i halogena.

BMW i Porsche su već kupili udjele u Actnanu, a ozbiljni ulagači često idu uz ozbiljne namjere i insiderske informacije.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...