TEŠKE RIJEČI I UVREDE: Iranski i izraelski diplomati se na Twitteru svađaju zbog izbornog zakona u BiH

Ambasada Irana u BiH i ambasador Izraela u Hrvatskoj danas su razmijenili teške riječi i uvrede preko društvenih mreža i to zbog aktualnih rasprava o izmjenama izbornog zakona u BiH.

  • Svijet

  • 10. Avg. 2022  10. Avg. 2022

  • 11

Ambasada Irana u BiH i ambasador Izraela u Hrvatskoj danas su razmijenili teške riječi i uvrede preko društvenih mreža i to zbog aktualnih rasprava o izmjenama izbornog zakona u BiH.

Nakon što je ambasada Izraela za BiH, čije je sjedište u Tirani, početkom sedmice objavilo izjava kojom je data podrška zahtjevima hrvatskih stranaka za promjene izbornog zakona, danas su se na to na Twitteru očitovali iz ambasade Irana u Sarajevu.

Iran podržao šeficu diplomatije BiH

"Cionistički režim aparthejda nije kvalificiran komentirati političku sudbinu Bosne i Hercegovine", poručili su iz iranskog veleposlanstva.

Na taj su način dali podršku ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković koja je jučer na adresu ministarstva vanjskih poslova u Tel Avivu i njihovog veleposlanstva u Tirani uputila demarš u kojemu je osudila izjavu u prilog stajalištima HDZ-a i drugih hrvatskih stranaka.

"Bilo kakva potpora izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane zbog etničke ili vjerske pripadnosti nedvojbeno je odbačena od većine parlamentarnih stranaka u BiH", napisala je uz ostalo Turković.

Izraelski ambasador u Hrvatskoj: Smiješni i opasni Mula iz Teherana

Iz Tel Aviva i ambasade u Tirani na iranski tvit još nije stigao nikakav odgovor, no zato se izraelski ambasador u Zagrebu Ilan Mor vrlo jasno očitovao o tvitu iranske diplomatije.

Postavio je pitanje je li "smiješni i opasni Mula iz Teherana" uopće pozvan suditi o bilo čemu, no nije se upuštao u rasprave o sadržaju izjave koju je objavila ambasada Izraela za BiH.

U toj je izjavi stajalo kako podupiru punu ravnopravnost svih građana BiH i svaku inicijativu koja promovira ovu ravnopravnost.

Bošnjački političari zatraživši pojašnjenja od Izraela

Vjeruju i kako je ustavom Bosne i Hercegovine uspostavljen održiv sistem podjele vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika što je načelo koje se mora poštovati i uzeti u obzir prilikom traženja rješenja za izborni zakon koji istodobno mora osigurati dva ključna načela: jednakost i nediskriminaciju.

"Jedan od načina da se održe ovi ključni principi je kroz legitimno predstavljanje, što je i potvrdio i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a bez kojeg sustav konsocijacijske demokracije nije ni provediv ni održiv. S tim u vezi, presuda Sejdić-Finci, kao i druge presude Europskog suda za ljudska prava, tek trebaju biti provedene", stajalo je u izjavi koja je odmah nakon objave izazvala proturječna reagiranja u BiH.

Bošnjački političari i stranke ocijenili su je dvojbenom zatraživši dodatna pojašnjenja od Izraela, a sada je na njihovu stranu stao i Iran.

Index.hr

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...