SPALILI TIJELA KAKO BI SAKRILI ZLOČIN: Kod Kiseljaka pronađeni posmrtni ostaci Bošnjaka koje su ubili bojovnici HVO-a u saradnji sa Vojskom Republike Srpske

Zločinci su za četiri dana masakrirali 78 Bošnjaka. Većinu tijela žrtava spalili su u njihovim građevinskim objektima kako bi prikrili tragove zločina

  • Vijesti

  • 11. Avg. 2022  11. Avg. 2022

  • 6

Prilikom izvođenja radova na spomen obilježju u Gragovcima jučer su pronađeni posrmtni ostaci. Obaviješteni su pripadnici MUP-a Srednjobosanskog kantona i predstavnici Instituta za nestale osobe.

"Obavještavamo Vas da su radovi na asfaltiranju kod spomen obilježja u Grahovcima obustavljeni. Pronašli smo posmrtne ostatke u dijelu gdje i prošli put.. samo ovaj put nisu izgorene… Obavještena je policija i Institut za nestale", izjavili su ispred Udruženja porodica poginulih i nestalih “Džemat Han Ploča 93”

Od 12. do 16. juna 1993. godine snage Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) iz Kiseljaka su, u saradnji s Vojskom RS-a s Ilidže, počinile ratni zločin nad bošnjačkim stanovništvom u području sela Han-Ploča kod Kiseljaka.

Zločinci su tada za četiri dana masakrirali 78 Bošnjaka. Većinu tijela žrtava spalili su u njihovim građevinskim objektima kako bi prikrili tragove zločina.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...