SAVEZ IZ PAKLA: "Novo oružje stiže u Ukrajinu, Rusi su već počeli trenirati, znamo i ko im ga je prodao..."

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u julu je izjavio da Rusija nema komentara kad su ga pitali o dronovima

  • Svijet

  • 11. Avg. 2022  

  • 0

Sjedinjene Države vjeruju da Rusi već nekoliko sedmica treniraju na iranskim dronovima koje će uvesti u rat u Ukrajini, piše CNN. Kako navode američki mediji, to je najnoviji pokazatelj da Moskva namjerava kupiti iranske bespilotne letjelice i koristiti ih u Ukrajini.

"Proteklih nekoliko sedmica ruski dužnosnici trenirali su u Iranu u sklopu dogovora o transferu iranskih bespilotnih letjelica Rusiji", rekao je anonimni američki dužnosnik CNN-u. CNN je zatražio komentar u ruskoj ambasadi u Washingtonu, prenosi Jutarnji list.

Baza kraj Teherana

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u julu je izjavio da Rusija nema komentara kad su ga pitali o dronovima.

CNN je, naime, već prošle sedmice javljao da je ruska delegacija posjetila zračnu bazu u centralnom Iranu najmanje dva puta u mjesec dana kako bi proučila vojne dronove. Prema podacima Jakea Sullivana, savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD-a. Iran je Rusiji u junu počeo pokazivati svoje dronove Shahed-129 i Shahed-191 u zračnoj bazi Kašan, južno od glavnog grada Teherana.

Oba modela mogu nositi rakete s preciznim navođenjem. Sullivan je u julu rekao da Washington vjeruje da će Iran prodati Rusiji stotine dronova koje će Moskva moći koristiti u ratu u Ukrajini, piše CNN.

Ukrajinska vojska koristi dronove turske proizvodnje Bayraktar za uništavanje ruskih komandnih položaja, tenkova i raketnih sistema zemlja-zrak.

Rusi su dosad koristili Orlan-10 iz domaće proizvodnje za izviđačke letove i elektroničko ratovanje.

Međutim, CNN piše da se Rusi muče s nadopunjavanjem ispražnjenih skladišta pa su se zato, vjeruju američke vlasti, okrenuli Iranu. Sve snažnije veze između Irana i Rusije su primjer zašto SAD ne smije napustiti bliskoistočnu regiju, kažu izvori za CNN.

I Ukrajina pokušava pojačati svoje redove dronskom opremom. Kijev traži od SAD-a više snažnih dronova, poput drona Gray Eagle, međutim zasad to Pentagon odgađa jer smatra da bi Rusija to vidjela kao provokaciju, odnosno eskalaciju sukoba.

Turski Bayraktar TB2 pokazao se već na početku sukoba kao izuzetno korisno i uspješno oružje. Te bespilotne letjelice veličine su malih aviona, imaju kamere i mogu se naoružati bombama s laserskim navođenjem. Ukrajinska je vojska počela ratovati s manje od 50 TB2 u svom arsenalu. Rusija koristi manje, "bazičnije" dronove Orlan-10. Počela je, kažu u britanskom think tanku, sa stotinjak Orlana, a ubrzo su spali na samo nekoliko stotina. I ovi dronovi imaju kamere, a mogu nositi male bombe. Oba tipa drona najveću učinkovitost pokazala su kada je riječ o pronalasku neprijateljske mete i navođenju artiljerijske sile.

"Rusi mogu na neprijatelje ispaliti topove samo tri do pet minuta nakon što ih Orlan locira", kažu u Rusiji.

S druge strane, Ukrajini je posjed dronova omogućio da značajno rastegne svoje vojne kapacitete. Prije su morali slati posebnu jedinicu u izviđanje, čime su riskirali živote specijalaca. Sada riskiraju gubitak drona.

Potapanje Moskve

Turski dronovi u ukrajinskim rukama imali su veliku ulogu u potapanju ratnog broda Moskva, što je bio velik šamar Moskvi. Međutim, mnoge su srušili ruski artiljerci. Naime, Bayraktar TB2 je relativno spor i kreće se na srednjim visinama, što ga čini lakšom metom. Vrlo su skupi. Jedan TB2 košta dva miliona dolara. Zato se ukrajinska vojska najviše okrenula malim komercijalnim modelima, poput DJI Mavic 3, čija je cijena 1.700 funti. Proizvođač iz Ukrajine procijenio je, piše BBC, da zemlja ima oko 6.000 dronova.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...