POTVRĐENA OPTUŽNICA: Karup Kenan i Kolenović Sehada lažno nudili zaposlenje u Ambasadi SAD-a

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Karup Kenana i Kolenović Sehade, zbog krivičnog djela Prevare iz člana 294. stav 1. KZ FBiH u vezi sa članom 55. i članom 31. KZ FBIH, te Karup Kenana zbog krivičnog djela Krivotvorenje isprave iz člana 373.stav 1.KZ FBIH u vezi sa članom 55. KZ FBIH.

  • Hronika

  • 12. Avg. 2022  12. Avg. 2022

  • 0

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Karup Kenana i Kolenović Sehade, zbog kaznenog djela Prevare iz člana 294. stav 1. KZ FBiH u vezi sa članom 55. i članom 31. KZ FBIH, te Karup Kenana zbog kaznenog djela Krivotvorenje isprave. iz člana 373.stav 1.KZ FBIH u vezi sa članom 55. KZ FBIH.

Terete se da su u periodu tokom marta, aprila i maja, pa sve do lišenja slobode Karup Kenana dana 13.05.2022. godine, doveli više oštećenih lica u zabludu i održavali ih u zabludi, kako bi ih naveli da im predaju novac, i to tako što je Kolenović Sehada pronalazila osobe, svoje poznanike, sa kojima je stupala u kontakt i istima nudila zaposlenje u Ambasadi SAD-a. a ili američkoj firmi „Academy“ koja se osniva pri Ambasadi, predstavljajući Karup Kenana kao osnivača firme “Academy”, za koju traži uposlenike, navodeći kao uvjet zaposlenja nostrifikaciju diplome o stečenom zvanju u BiH. Za navedeno su od oštećenih tražili novac, te naplatu drugih troškova u vezi obećanog zaposlenja, uvjeravajući ih da Kolenović Sehada ostvaruje redovne kontakte sa utjecajnom osobom iz Ambasade SAD-a u vezi navodnih zaposlenja, dok je Karup Kenan lažno izrađivao isprave na engleskom jeziku, koje su predstavljale ugovore o radu za određena oštećena lica, koje je potom svojeručno potpisivao na mjesto ovlaštene osobe ispred Ambasade.

Također, iz dokaza proizilazi da je Karup Kenan i sam pronalazio osobe kojima je predstavljao lažne činjenice kako bi ih privolio da na svoju štetu njemu isplate novac na ime navodne kupovine digitalnih dionica i kriptovaluta, te kupovine vozila i navodne kupovine diplome.

Optuženi su na opisani način pribavili protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 48.280 KM.

Postupajuća tužiteljica predložila je sudu saslušanje 28 svjedoka, dva vještaka i izvođenje više od 180 materijalnih dokaza.

Uz optužnicu je dostavljen i prijedlog za produženje mjere pritvora optuženom Karupu Kenanu, i to iz zakonskih razloga propisanih odredbom člana 146.stav 1. točka c) ZKP-a F BiH, koji je rješenjem suda produžen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...