DESNIČARI PREUZIMAJU ITALIJU: Na scenu se vraća "Bunga bunga" lisac, a moguća nova premijerka brani se da nije fašista

Melonina stranka Braća Italije prema anketama dobiva oko 24 posto, što je stavlja na put da predvodi desničarsku koalicijsku vladu nakon izbora 25. septembra.

  • Evropa

  • 12. Avg. 2022  

  • 1

Giorgia Meloni, favoritkinja za sljedeću talijansku premijerku, odbacila je tvrdnje da bi vlada koju bi vodila njena krajnje desna stranka mogla navijestiti fašistički preporod, umjesto toga uporedivši svoje ideologije s britanskim vladajućim konzervativcima.

“Torijevci”, kako je također poznata vladajuća stranka Ujedinjenog Kraljevstva, sami su kritizirani zbog provođenja radikalne desničarske politike, nakon što su izveli zemlju iz Europske unije, planiranja deportiranja tražitelja azila u Ruandu i vođenja populističke kampanje protiv konvencija parlamenta i sudstva.

Melonina stranka Braća Italije prema anketama dobiva oko 24 posto, što je stavlja na put da predvodi desničarsku koalicijsku vladu nakon izbora 25. septembra.

Kritike zbog porijekla u stranci koju su utemeljili fašisti

Stranka je izazvala kritike zbog svog porijekla u Talijanskom socijalnom pokretu (MSI), koji su utemeljili bivši fašisti nakon Drugog svjetskog rata, i svoje tvrdokorne antiimigracijske politike. Simbol stranke još uvijek sadrži plamen MSI-ja, a Mussolinijevi potomci bili su kandidati, piše Politico.

Meloni se u srijedu odlučila direktno uhvatiti u koštac s usporedbom s fašizmom. Međunarodne sugestije da je vlada koju bi vodila “opasnost za demokratiju i evropsku i međunarodnu stabilnost” su neopravdane, rekla je u videoporuci na francuskom, španskom i engleskom jeziku.

“Godinama sam također imala čast voditi Evropsku konzervativnu stranku”, rekla je, dodavši da ova grupacija u Evropskom parlamentu “dijeli vrijednosti i iskustva s britanskim torijevcima, američkim republikancima i izraelskim Likudom”.

U poruci se pokušala distancirati od historijskih korijena svoje stranke

Braća Italije “nedvosmisleno osuđuju nacizam i komunizam” i “žestoko se protive svakom antidemokratskom pomaku”, dodala je Meloni. Desnica je fašizam poslala u historiju prije nekoliko desetljeća, ustvrdila je, “nedvosmisleno osuđujući gušenje demokratije i sramne antižidovske zakone”.

Nije prvi put da se Meloni pokušala distancirati od historijskih korijena svoje stranke. I ranije je u intervjuima govorila da u njenoj stranci nema mjesta fašističkoj nostalgiji. U autobiografiji je napisala da “ne pripada kultu fašizma”. No, ovo je najdalje što je otišla u distanciranju stranke od fašizma u službenom saopćenju.

Na scenu vraća ‘Bunga Bunga’ lisca

Njezin saveznik u desnoj koaliciji, bivši premijer Silvio Berlusconi izrazio joj je podsršku u srijedu jer je nagovijestio da se planira vratiti u Senat, nakon što mu je zabranjeno obnašanje dužnosti nakon što je dobio četverogodišnju kaznu zbog porezne prevare. Međutim, 2018. sud je ukinuo zabranu, dopustivši vremešnom tajkunu da se ponovno kandidira za dužnost. Zastupnik je u Evropskom parlamentu od 2019.

“Mislim da ću se kandidirati za Senat, tako da ćemo sve usrećiti, nakon što smo primili podršku od tolikih ljudi, čak i izvan Forza Italia”, rekao je na stanici Rai Radio 1.

Berlusconi je potvrdio da će podržati Meloni kao premijerku ako desničarska koalicija pobijedi i njena stranka dobije više glasova od svojih saveznika.

“Uvijek smo govorili da će onaj ko bude imao najviše glasova biti predložen šefu države za kandidata-premijera. Ako to bude Giorgia Meloni, siguran sam da će se pokazati adekvatnom za težak zadatak.”

Na političku scenu tako bi se mogao vratiti 85-godišnji Berlusconi, bivši talijanski premijer notoran po takozvanim ‘bunga bunga’ seks zabavama.

Jedna je učesnica javno svjedočila o raskalašenim partijima tokom suđenja koje je pokrenuto zbog optužbi protiv Berlusconija. On je 2013. godine osuđen zbog seksa s prostitutkom koja je bila maloljetna, on se branio da to nije istina i na presudu od sedam godina zatvora se žalio. Sudi ga je tokom žalbenog postupka 2015. godine oslobodio krivnje uz obrazloženje da nije znao da je prostitutka bila maloljetna.

Skepticizam prema tvrdnji Giorgie Meloni "fašizam je historija"

Video koji je Meloni objavila izazvao je svađu s njenim suparnikom Enricom Lettom, čelnikom Demokratske stranke lijevog centra, koji je implicirao da su njezini komentari samo kozmetički.

Meloni je naporno radila na preoblikovanju svoje stranke, predstavljajući je kao konzervativnu zagovornicu patriotizma. U svojoj knjizi, ‘Ja sam Giorgia’, insistirala je na tome da ne pripada “kultu fašizma”.

Međutim, postoje jasni znakovi da Braća Italije, potomak Talijanskog socijalnog pokreta (MSI), stranke koju je osnovao ministar u diktaturi Benita Mussolinija, nije u potpunosti raskinula veze sa svojom prošlošću. Meloni se pridružila mladom krilu MSI-ja s 15 godina. Među prvim ljudima koje je upoznala bio je Marco Marsilio, sadašnji predsjednik regije Abruzzo.

U Braći Italije i Mussolinijeva unuka, stranački kandidat zagovarao "rimski pozdrav"

MSI se kasnije pretvorio u Nacionalnu alijansu, čiji je pokret mladih predvodila Meloni prije nego što je stranka raspuštena, a ona je potom osnovala Braću Italije, stranku koja je zadržala MSI-jev trobojni plamen u svom službenom logotipu, a sjedište mu je na istoj adresi, na Via della Scrofa u središtu Rima, gdje je MSI otvorio ured 1946.

Mussolinijeva unuka Rachele, članica Braće Italije, osvojila je najviše glasova na izborima za vijeće Rima prošlog oktobra. Enrico Michetti, koji je bio stranački kandidat za gradonačelnika, rekao je tokom svoje kampanje da bi rimski pozdrav ukočenih ruku, koji ima fašističke konotacije, trebao biti oživljen jer je bio higijenskiji u vrijeme Covida-19.

Nekoliko dana nakon izbora, Meloni je izjavila za Corriere della Sera da nema “nostalgičnih fašista, rasista ili antisemita u DNK Braće Italije” i da se uvijek rješavala “dvosmislenih ljudi”.

Nedavno je Meloni, čiji je moto “Bog, obitelj i zemlja”, otputovala u Marbellu gdje je izrazila svoje tvrdokorne stavove o imigraciji i homoseksualnosti tokom agresivnog govora na skupu koji je održao Vox, španski krajnje desničarski pandan njenoj stranci, piše Guardian.

Analitičar: Lukava je, prilagođava se publici

“Video je toliko različit od govora koji je održala u Voxu,” rekao je Luciano Cheles, profesor emeritus italijanskih studija na Univerzitetu u Grenobleu. “Lukava je… očito svoj izgled i stav prilagođava publici.”

Chelesovo istraživanje otkrilo je da su fašističke slike korištene u plakatima, brošurama i himnama mladeži Nacionalne alijanse i kasnije Braće Italije, te da njeni slogani često ponavljaju Mussolinijeve.

U julu, kada je vlada Marija Draghija pala, Meloni je izašla na pozornicu na Piazza Vittorio, trgu u multikulturalnom području Rima, i rekla svojim pristašama: “Imali smo tri različite vlade, tri različite većine. Jesu li neki djelovali? Ne. Historija je pokazala da smo bili u pravu.”

Cheles je rekao: “U intervjuu s fašističkim novinarom pet dana prije svoje smrti, Mussolini je rekao: ‘Historija će dokazati da sam bio u pravu… mlada će osoba ustati, vođa koji će neizbježno agitirati ideje fašizma.’

“Ne mislim ono što je Meloni rekla na Piazzi Vittorio bilo je čisto slučajno. Sama fraza je tako pompozna, ali na krajnjoj desnici kad spominjete ‘historiju’ mislite na fašizam”, rekao je Cheles.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...