NETANYAHU U RAZGOVORU SA MELONI: "Izrael želi ubrzati izvoz gasa u Evropu preko Italije"

Meloni je prihvatila Netanyahuov poziv za međuvladin samit u Izraelu i potvrdila podršku Italije ponovnom pokretanju mirovnih pregovora radi rješavanja izraelsko-palestinske krize.

  • Evropa

  • 10. Mar. 2023  

  • 0

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i šefica italijanske Vlade Giorgia Meloni sastali su se u petak u Rimu, prilikom čega su razgovarali o saradnji na polju distribucije plina i o drugim ključnima pitanjima.

Netanyahu je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Meloni izjavio da vidi "ogromne prilike za jačanje saradnje s Rimom", pozvavši italijansku liderku i njenu Vladu da se ponovo sastanu u Izraelu, već ove godine.

Netanyahu je otvoreno nazvao korištenje vodnih resursa kao jedno od sektora u kojima Izrael može ponuditi stručnu pomoć kako bi pomogao u upravljanju “vodnom krizom“ koja je pogodila Italiju u posljednjih nekoliko godina.

"Također želimo da ubrzamo izvoz gasa u Evropu preko Italije" rekao je Netanyahu, dodajući da bi Rim mogao postati evropsko čvorište prirodnog gasa jer se suočava sa rastućim energetskim izazovom.

Meloni, koja je na čelu desničarske koalicione Vlade, prihvatila je Netanyahuov poziv za međuvladin samit u Izraelu i potvrdila podršku Italije ponovnom pokretanju mirovnih pregovora radi rješavanja izraelsko-palestinske krize.

"Spremni smo podržati svaki politički proces i učinićemo sve što možemo da pomognemo ponovnom pokretanju sporazuma za deeskalaciju između Izraela i Palestine", istakla je Meloni, prenosi Anadolija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...