RAT UŽIVO: Rusija ozbiljno upozorava Ameriku, uništeni ključni mostovi kod Hersona

Danas je 168. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 13. Avg. 2022  14. Avg. 2022

  • 2

22:00 MMF osigurao novih pet milijardi dolara zajma Ukrajini

Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je u petak glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog premijera Vladimira Zelenskog.

Novo MMF-ovo financiranje poslužit će za otprilike 18 mjeseci kao sidro, dok se ne dogovri veći financijski paket, vrijedan između 15 i 20 milijardi dolara, koji bi trebao pomoći Ukrajini da prebrodi ekonomsku krizu uzrokovanu ruskom invazijom, izjavio je savjetnik Oleg Ustenko.

21:50 S&P i Fitch snizili kreditni rejting Ukrajine

U međuvremenu, u petak su dvije globalne rejting agencije – Standard and Poor’s i Fitch snizile rejting za inozemno zaduživanje Ukrajine, poručivši kako restrukturiranje duga te zemlje smatraju problematičnim.

Ranije ovoga tjedna, naime, ukrajinski inozemni kreditori ispunili su zahtjev te zemlje za dvogodišnjim zamrzavanjem otplate gotovo 20 milijardi dolara vrijednih obveznica, čime je ta zemlja izbjegla neuredni bankrot.

S&P je snizio kreditni rejting Ukrajine za zaduživanje u inozemnoj valuti sa “CC/C” na “SD/SD”.

21:40 “Nesreće moguće i u europskim nuklearkama”

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev uputio je u petak prikrivenu prijetnju zapadnim saveznicima Ukrajine koji su optužili Rusiju da kreira rizik od nuklearne katastrofe stacioniranjem snaga oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja.

Ukrajina je optužila Rusiju da je s tog mjesta gađala ukrajinske gradove znajući da ukrajinske snage ne mogu riskirati uzvratiti vatru.

Tvrdi i da je Moskva sama granatirala to područje, dok Moskva tvrdi da je Ukrajina granatirala elektranu.

“Oni (Kijev i saveznici) kažu da je to Rusija. To je 100 % besmislica, čak i za glupu rusofobnu javnost”, napisao je na Telegramu Medvedev, sada čelnik ruskog Sigurnosnog vijeća.

“Kažu da se to dogodi sasvim slučajno: ‘Nismo to htjeli'”, istaknuo je Medvedev.

“Što na to reći? Ne zaboravite da Europska unija također ima nuklearne elektrane. Nesreće se tamo također mogu dogoditi”, dodao je.

18:20 Ukrajinci kažu da se vode bitke u Piskiju

Ukrajinska vojna komanda saopćila je da se žestoke borbe nastavljaju u Piskiju, istočnom selu za koje je Rusija ranije tog dana rekla da nad njim ima potpunu kontrolu.

"Žestoke borbe se nastavljaju", prenosi Reuters.

18:15 Eksplozija u Melitopolju

Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja, objavio je na Telegramu da se čula eksplozija u sjeveroistočnom dijelu grada.

"Čekamo dobre vijesti o ruskim gubicima", dodao je.

Grad, koji se nalazi istočno od rijeke Dnjepar i sjeveroistočno od Krimskog poluotoka, okupiran je od marta.

16:05 Zaharova: Ispad crnogorskih vlasti

Odluka Crne Gore da protjera jednog ruskog diplomatu predstavlja nespremnost i nesposobnost zvanične Podgorice da se udalji od politike slijepog praćenja destruktivne linije Zapada, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Kako ističe, to slijepo praćenje zapadne politike ide na štetu međunarodne bezbjednosti i saradnje, ali i sopstvenih nacionalnih interesa.

„Ovaj ispad crnogorskih vlasti smatramo još jednom epizodom hibridne kampanje koju su Zapad i njegovi sateliti pokrenuli protiv Rusije. U tome vidimo nespremnost i nesposobnost zvanične Podgorice da se udalji od politike slijepog praćenja takve destruktivne linije na štetu međunarodne bezbjednosti i saradnje, ali i sopstvenih nacionalnih interesa“, rekla je Zaharova.

15:20 Ukrajina i Rusija ponovno se međusobno optužuju za napade na Zaporižju

Kijev i Moskva ponovno su se danas međusobno optuživali za napade na nuklearku Zaporižja, najveću u Europi, koju je okupirala ruska vojska i koja je već sedam dana meta napada.

"Ograničite svoje prisustvo na ulicama Energodara! Dobili smo informacije o novim provokacijama okupatora", objavila je na Telegramu ukrajinska agencija za nuklearnu energiju Energoatom prenijevši poruku mjesnog čelnika tog grada u kojem se nalazi nuklearka, a koji je odan Kijevu.

"Po svjedočanstvima stanovnika, ponovno su u toku bombardiranja u smjeru nuklearke Zaporižja... Razmak između ispaljivanja granate i pogotka je tri do pet sekundi", dodaje se u poruci.

13:45 Brod natovaren s 13.000 tona kukuruza iz Ukrajine stigao u Italiju

Brod "Rojen", koji je pod malteškom zastavom natovaren s oko 13.000 tona kukuruza isplovio iz Ukrajine, stigao je u italijansku luku Ravenna.

U okviru sporazuma o koridoru za izvoz žita potpisanom između Turkiye, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih naroda (UN) u Istanbulu 22. jula, prvi brodovi natovareni žitom iz Ukrajine počeli su pristizati u odredišne ​​luke.

Brod, koji je krenuo 5. augusta iz ukrajinske luke Čornomorsk, stigao je u luku Ravenna, na obali Jadranskog mora u Italiji, kasno uvečer zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.

13:00 Ukrajina je objavila snimku uništenja ruskog raketnog sistema

12:20 Rusija: Amerika sve više postaje direktna strana u sukobu

Bilo kakva moguća američka zapljena ruskih rezervi u potpunosti će uništiti bilateralne odnose Moskve i Washingtona, kazao je čelnik Odjela za Sjevernu Ameriku pri ruskom ministarstvu vanjskih poslova u subotu, objavila je ruska novinska agencija TASS, prenosi Reuters.

Zapad je na rusku invaziju na Ukrajinu odgovorio ekonomskim, finansijskim i diplomatskim sankcijama bez presedana, uključujući zamrzavanje otprilike polovice ruskih zlatnih i deviznih rezervi, vrijednih gotovo 640 milijardi dolara prije početka invazije 24. februara. 

12:00 "Rusija blokiranjem pristupa lijekovima počinila zločin protiv čovječnosti"

Ukrajinski ministar zdravlja Viktor Ljaško optužio je ruske vlasti da su počinile zločin protiv čovječnosti blokiranjem pristupa lijekovima u okupiranim oblastima.

U intervjuu za AP, ukrajinski ministar zdravlja rekao je da su ruske vlasti u više navrata blokirale napore da se ljudima u okupiranim gradovima i selima obezbijede lijekovi koje subvencioniše ukrajinska država.

"Tokom čitavih šest meseci rata Rusija nije dozvolila prave humanitarne koridore kako bismo mogli da obezbijedimo sopstvene lijekove pacijentima kojima su potrebni", rekao je Ljaško u ministarstvu zdravlja u Kijevu u petak uveče.

11:20 Ukrajina: Uništili smo četiri bespilotne letjelice i jedan avion

Udarna grupa združenih snaga izvijestila je da su tokom proteklog dana snage PZO-a Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine uništile 4 bespilotne letjelice tipa Orlan-10 na istoku Ukrajine, uključujući jednu noću i Su-25 jurišni avion. 

10:28 Oštro upozorenje iz Moskve

Rusija je danas upozorila SAD da će odnosi dvije zemlje možda biti prekinuti ukoliko Moskva bude proglašena "državom koja sponzoriše terorizam", rekao je danas šef Službe za Sjevernu Ameriku pri ruskom Ministarstvu vanjskih poslova Aleksandar Darčijev. On kaže i da, ukoliko američki Senat nastavi sa planovima da izdvoji Rusiju, to će značiti da je Washington prešao tačku sa koje nema povratka.

09:58 Oslonac na dva pontonska trajektna prijelaza

Dva glavna cestovna mosta koja omogućuju ruski pristup okupiranom ukrajinskom teritoriju na zapadnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti sada su vjerovatno izvan upotrebe i nije ih moguće koristiti za značajniju vojnu opskrbu, objavila je u subotu britanska vojna obavještajna služba. Čak i ako Rusija uspije izvršiti značajne popravke na mostovima, oni će ostati ranjivi, saopćilo je ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva. "Opskrba s kopna za nekoliko hiljada ruskih vojnika na zapadnoj obali gotovo se sigurno oslanja na samo dva pontonska trajektna prijelaza", navode iz Ministarstva u ažuriranoj obavještajnoj objavi.

09:04 Novi ukrajinski podaci 

Kažu da je u dosadašnjem ratu poginulo više od 43.400 ruskih vojnika.

07:48 Novo financiranje kao sidro

Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog predsjednika. Novo MMF-ovo financiranje poslužit će za otprilike 18 mjeseci kao sidro, dok se ne dogovori veći financijski paket, vrijedan između 15 i 20 milijardi dolara, koji bi trebao pomoći Ukrajini da prebrodi ekonomsku krizu uzrokovanu ruskom invazijom, kaže savjetnik Oleg Ustenko.

07:24 "SpaceX", Japan i Indija

Europska svemirska agencija (ESA) započela je preliminarne tehničke razgovore s tvrtkom Elona Muska SpaceX, koji bi mogli dovesti do privremene upotrebe njezinih lansirnih rampi nakon što je sukob u Ukrajini blokirao pristup Zapada ruskim raketama Sojuz. Privatni američki konkurent europskom Arianespaceu pojavio se kao ključni kandidat uz Japan i Indiju za popunjavanje privremene praznine koju je ostavila Rusija. "Rekao bih da postoje dvije i pol opcije o kojima razgovaramo. Jasno je da je jedna SpaceX. Druga mogućnost je Japan. Japan čeka inauguracijski let svoje rakete sljedeće generacije. Jedna od opcija bi mogla biti i Indija", rekao je glavni direktor ESA-e Josef Aschbacher.

06:58 Prijedlog se ne odnosi na Ruse kojima je potrebna pomoć 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je ponovno pozvao EU članice da zabrane vize za državljane Rusije kako taj blok ne bi postao "supermarket" dostupan svakome ko ima sredstava za ulazak. Zelenski je napomenuo da se njegov prijedlog ne odnosi na Ruse kojima je potrebna pomoć jer su riskirali svoju slobodu ili živote opirući se politici čelnika Kremlja Vladimira Putina.

06:10 Konkretni planovi 

Moskva je započela konkretne planove o održavanju referenduma u nekoliko gradova u okupiranim područjima istočne Ukrajine, tvrde danas dužnosnici iz Washingtona. Član američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je kako Rusija planira održati takva glasanja u Hersonu, regijama Zaporižja, Luhansk i Donjeck te u područjima oko Harkiva, prenosi agencija dpa. "Rusko vodstvo uputilo je službenike da počnu provoditi te referendume", rekao je neimenovani dužnosnik. "Imamo informacije da Rusija, dok se priprema za referendume, provjerava kandidate za administrativne funkcije na tim područjima, kao i da bi se to moglo dogoditi u narednim sedmicama."

(SB/Index.hr/Agencije)   

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...