RADONČIĆEVE TVRDNJE O IZBORNIM PRAVILIMA NISU TAČNE: BiH nije jedina evropska zemlja koja ne koristi...

Tokom gostovanja u emisiji “Telering”, emitovanoj na RTRS 10. augusta 2022. godine, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić iznio je netačne tvrdnje o izbornim pravilima koja se primjenjuju u BiH, odnosno ostatku svijeta.

  • Politika

  • 13. Avg. 2022  13. Avg. 2022

  • 33

Kako je Radončić najprije konstatovao, BiH je jedina zemlja u Evropi u kojoj se na biračkim mjestima ne koriste skeneri:

"Ono što BiH treba to je elektronska evidencija glasača, to su skeneri na biralištima, to imaju sve zemlje u Evropi, osim BiH, to, nažalost, nije obezbijeđeno".  

Fahrudin Radončić, 10.8.2022.

Informacije o primjeni tehnologije na glasačkim mjestima širom svijeta objedinio je Međunarodni institut za demokratiju i izbornu pomoć (IDEA), međunarodna organizacija koja u svom sastavu broji 34 države. Kao ključna polja ekspertize, IDEA navodi izborne procese, izgradnju ustava, procjenu demokratije i političko učešće i predstavljanje.

U svojoj bazi podataka IDEA navodi da je elektronsko glasanje, u oblicima o kojim Radončić govori, prisutno u samo 12 država svijeta. Radi se o optičkom prepoznavanju znakova (OMR), koje se koristi u osam država (Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Dominikanskoj Republici, Iraku, Kirgistanu, Mongoliji, Filipinima i Rusiji), te elektronskim štampačima glasačkih listića (EBP), koji su u upotrebi u četiri države (Argentini, Demokratskoj Republici Kongo, Belgiji i Fidžiju)... 

Više na Istinomjer.ba

Komentari - Ukupno 33

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...