ŠTA ČOVIĆ UOPĆE HOĆE, MOŽE I ZNA: "HNS je samo udruženje, ovdje se može govoriti o političko-mafijaškim vezama"

"Sva udruženja građana imaju pravo da djeluju u skladu sa zakonom. Ali, institucije BiH donose zvanične i službene stavove Bosne i Hercegovine".

  • Mini market

  • 13. Avg. 2022  13. Avg. 2022

  • 5

Ovo je rečeno Faktoru iz kabineta ministarstva vanjskih poslova BiH Bisere Turković, vezano za najavu da će privatno udruženje Dragana Čovića HNS pokrenuti službenu inicijativu da Bosna i Hercegovina prizna Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael.

Ukoliko ova inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama, HNS će navodno samostalno svojom deklaracijom priznati Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael.

Prema mišljenju Zijada Bećirovića, direktora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), iz Ljubljane "radi se o jeftinom političkom triku HDZ-a i Dragana Čovića".

"Inače je važno podsjetiti da se već izvjesno vrijeme posebno od dolaska Benjamina Netanjahue na čelo izraelske vlade odnosi s antisemitskim strankama i političkim čelnicima u Europi. Takav pristup doveo je do zgražavanja i osude vodećih jevrejskih organizacija i uglednih jevrejskih pojedinaca. Važno je podsjetiti kako je osnivač Hrvatske demokratske zajednice, a to je Franjo Tuđman, kako je tretiran u međunarodnim krugovima, posebno jevrejskim i njegove pisanije o Drugom svjetskom ratu i Jasenovcu. Ovdje se više može govoriti o političko-mafijaškim vezama", kaže Bećirović za Faktor.

Nadalje, skreće pažnju na spisak pravednika koji vodi muzej holokausta Yad Yashem u Jeruzalemu po državama.

"Među pravednicima iz Bosne i Hercegovine polovica su Bošnjaci. Još uvijek imamo problem sa mračnim nasljeđem Nezavisne države Hrvatske (NDH) i ustaškim režimom. Hrvatska nije kažnjena za svoju ulogu u Drugom svjetskom ratu, kao što nisu ni Mađarska, Italija i zato imamo i Hrvatska je 'spašena', jer je ušla u sastav Federativne Narodne Republike Jugoslavije kao federalna jedinica, kao što je Mađarska dobila pokroviteljstvo i zaštitu Sovjetskog saveza", podsjeća naš sagovornik.

Potcrtava i to da je "HNS udruga i nije država Bosna i Hercegovina".

"To je još jedan primjer kako se udruga civilnog društva zloupotrebljava u ovakve i slične namjere. Imamo paradoks u Europi da se pojedini osvjedočeni antisemiti pokušavaju predstaviti kao prijatelji Izraela i Jevreja kao naroda. Izrael kao država i njeni čelnici moraju povesti računa o tome ko su im zaista bili i ostali prijatelji i dobro razmisliti o svojim 'novokomponiranim prijateljima'”, zaključuje Bećirović.

Bivši američki predsjednik Donald Trump je krajem 2017. godine, jednostrano priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela u svibnju 2018. tamo prebacio američku ambasadu iz Tel Avive.

Također, Jeruzalem kao glavni grad priznale su Češka i Kosovo.

Europska unija je upozorila tada na teške posljedice Trumpove odluke, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je da je status Jeruzalema "crvena linija" za muslimane.

Status tog grada jedno je od centralnih pitanja u bliskoistočnom sukobu. Izrael tvrdi da je Jeruzalem njegova "vječna i nedjeljna prijestolnica" i odbija zahtjeve Palestinaca da istočni dio Jeruzalema bude buduća prijestolnica nezavisne palestinske države.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...