UPRAVA POLICIJE OBJAVILA HRONOLOGIJU TRAGEDIJE NA CETINJU: Još uvijek se utvrđuje kako je ubijen Borilović

Dežurnu službu Odjeljenja bezbjednosti Cetinje je juče, 12. augusta 2022. godine, u 15.30 sati obavijestilo više građana da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u naselju Medovina.

  • Hronika

  • 13. Avg. 2022  

  • 1

Skoro 24 sata nakon što se dogodila nezapamćena tragedija na Cetinju zvaničnim saopštenjem oglasila se Uprava policije. Cetinjanin Vuk Borilović (34) je hicima iz lovačkog karabina ubio deset osoba, od kojih je dvoje djece, a ranio šest. Iz Policije kažu da se još uvijek utvrđuje na koji način je ubijen Borilović.

Dežurnu službu Odjeljenja bezbjednosti Cetinje je juče, 12. augusta 2022. godine, u 15.30 sati obavijestilo više građana da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u naselju Medovina.

“Takođe, na osnovu do sada sprovedenih izviđajnih radnji, uključujući i izjave, odnosno prikupljena obavještenja proizilazi da je oko 15.30 časova V.B. (34) obavio telefonski razgovor sa drugim licem, čiji identitet za sada, iz razloga zaštite oštećenih i svjedoka, nećemo saopštavati, a u kojem je, između ostalog, saopštio da je u svojoj kući ubio porodicu koja je kod njega stanovala, odnosno dvoje maloljetne djece”,navodi se u saopštenju Uprave policije.

Ovom razgovoru je, kako kažu, prethodio još jedan razgovor o čijoj sadržini i identitetu osoba se za sada neće izjašnjavati ali koji potvrđuju prethodne navode.

“Na lice mjesta su hitno upućeni raspoloživi policijski službenici. Prilikom dolaska, u blizini naselja Medovina, oni su čuli pucnje, vrisku i galamu mještana. Istovremeno, vidjevši ih osumnjičeni V.B. je zapucao prema policajcima koji su, uslijed ispunjenosti zakonskih uslova, uzvratili upotrebom vatrenog oružja u cilju onesposobljavanja napadača. Tada je policija u pravcu V.B. ispalila oko 20 projektila”, ističe se u saopštenju.

Tom prilikom je jedan službenik Uprave policije ranjen je u predjelu glave.

“Do sada sprovedene mjere i radnje ukazuju da je jedan od projektila koji su uspalili policajci pogodio V.B. i tom prilikom ga teško ranio. Nakon naizmjenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V.B., shodno njihovim izjavama i izvještajima, u jednom trenutku više nije bilo upotrebe oružja od strane V.B. Ovo potvrđuje i izjava svjedoka koji je telefonom razgovarao sa V.B. oko 15.50 časova, odnosno dvadesetak minuta poslije telefonskog razgovora koji je prethodno vodio V.B. Po izjavi svjedoka, u ovom telefonskom razgovoru od 15.50 časova, V.B. je izjavio da je ubio veći broj lica i da je teško ranjen i da misli da neće preživijeti”, stoji u saopštenju Uprave policije.

Policija naglašava da nije ranije izlazila sa zvaničnim saopštenjima za javnost iz objektivnih razloga, odnosno sve dok nesumnjivo nisu bile utvrđene činjenice i posljedice u ovom, za crnogorske okolnosti, nezapamćenom slučaju.

“Vjerujemo i da je to bio jedini odgovoran pristup, a posebno imajući u vidu da bi objavljivanje bilo kakvih nedovoljno provjerenih informacija, a takvih je imajući u vidu osobenost okolnosti bilo mnogo i mogle su voditi negativnim posljedicama”, tvrde u Upravi policije.

Takođe, dodaju, odmah po izvještavanju policijskih službenika sa terena otpočeta je procedura angažovanja specijalne taktičke jedinice (PTJ), a u međuvremenu je ubijen V.B.

“I dalje se utvrđuju okolnosti da li je smrt nastupila kao posljedica teškog ranjavanja ili naknadnog ispaljivanja projektila na za sada tačno neutvrđen način od strane građanina. U tom smislu, policija ima određene podatke i indicije koji se provjeravaju daljim policijsko – tužilačkom aktivnostima”, ističu u policiji.

Uprava policije će, najavljuju, shodno svojim procedurama, u okviru kompletnog utvrđivanja činjenica o ovom slučaju, provjeriti i sva postupanja svojih službenika kako bi mjerodavno utvrdili da li su ona bila u skladu sa zakonom i standardima.

“U interesu javnosti, ukazujemo da na osnovu prikupljenih saznanja postoje indicije, zasnovane na iskazima lica iz neposrednog okruženja V.B., koje su ukazivale na promjene u njegovom ponašanju ali ne i na potencijalno izvršenje ovakvog zločina, te je tim povodom bio zakazan specijalistički pregled V.B”, stoji u saopštenju.

Naglašavaju i da ne postoje saznanja, niti je policiji prijavljivano, da su postojali raniji konflkti, niti bilo kakav prethodni napad u posljednjem periodu od strane V.B. na porodicu podstanara.

“U istom smislu, ne treba dovoditi u uzročno – posljedičnu vezu izvršenje ovog teškog zločina sa bilo kakvim protivpravnim ponašanjima iz prethodnog perioda. Uprava policije apeluje na solidarnost i da se ovaj tragični događaj ne zloupotrebljava u javnom životu i na društvenim mrežama, kroz stavljanje u pogrešan ili manipulativan kontekst, jer zlonamjerno, netačno i neutemeljeno iznošenje činjenica u odnosu na pojedince, kao i na slijed događaja, nije izraz ni poštovanja prema žrtava niti pomaže nadležnim institucijama da sve procedure okončaju u skladu sa zakonom”, naglašavaju u policiji.

Veoma je važno, kažu, posebno u kontekstu brojnih neodgovornih komentara, objava, saopštenja i ponašanja da se spriječe bilo kakvi povodi za dalje konflikte između porodica, a pogotovo u okviru negativnih običaja koji treba da budu iskorijenjeni na području Crne Gore.

“Konačno, apelujemo i na medije da koriste komunikaciju sa policijom i tužilaštvom i da, shodno profesionalnim standardima, provjeravaju sve navode na ovim adresama prije objavljivanja. Uprava policije će nastaviti da informiše javnost o svim detaljima ovog slučaja, a izražavamo nadu i da će javnost imati razumijevanja da svaka informacija koju Uprava policije daje zahtijeva višestruke provjere a što zahtijeva određeno vrijeme”, zaključuje se u saopštenju Uprave polcije, prenosi CdM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...