VIŠEMILIONSKA INVESTICIJA U GLAVNOM GRADU BiH: Sarajevo dobija proizvodni pogon svjetske klase: Njemačka pamet i tehnologija

Lokacija za proizvodnju je pomno odabrana, te se nalazi u okruženju koje je tradicionalno industrijski orijentirano, i u kojem već unazad nekoliko desetljeća datiraju mnogobrojni industrijski pogoni

  • Ekonomija

  • 13. Avg. 2022  

  • 0

Kompanija RCB Nanotehnologija Sarajevo provodi višemilionsku investiciju, izgradnju postrojenja u Vogošći u kojem će se proizvoditi materijali za upotrebu u građevinarstvu i industriji, naročito auto-industriji, piše BiznisInfo.

Ono što je specifično jeste da će se prozvodnja zasnivati na najnovijim naučnim metodama koje su razvijene u Njemačkoj te da će pogon posjedovati i vlastitu laboratoriju, piše BiznisInfo.

Puni naziv projekta je postrojenje za proizvodnju crnog perliranog karbona i proizvoda baziranih na spojevima silicija i cinka namijenjenih za upotrebu u građevinarstvu i industriji.

U sklopu Slobodne zone Vogošća (TAS-Volkswagen) na lokaciji starog Industrijskog kompleksa UNIS Pretis, RCB Nanotehnologija d.o.o. je osnovala Tehnološki razvojni centar za proizvodnju i razvoj tehnologije izdvajanja karbonskih čestica, vlakana i drugih proizvoda baziranih na silicijevom i cink oksidu.

Lokacija je i ranije posjedovala sve dozvole za rad i industrijsku proizvodnju, te je i RCB Nanotehnologija početkom 2021. godine dobila saglasnost za djelatnosti koje planira obavljati na predmetnoj lokaciji.

Do sada su u projekat i lokaciju, prema izjavi investitora, uložena značajna financijska sredstava (više miliona). U narednom periodu po ishodovanju svih dozvola planirana su višestruko veća ulaganja.

Projekat i tehnologija se temelji na ugovoru sa Frounhofer institutom za primjenjenu fiziku koji je vlasnik patenta a isti će i u buduće sarađivati na verifikaciji i unapređivanju projekta koji će se razvijati u Vogošći.

Prva generacija tehnologije za proizvodnju koja će biti instalirana na predmetnoj lokaciji ima dva ključna procesa. Jedan proizvodni proces odnosi se na karbon dok će se drugi proizvodni proces odnositi na proizvodnju drugih nekarbonskih proizvoda.

Ta dva procesa su nedjeljivi i čine jedinstveni proizvodni proces kontinuiranog zatvorenog tipa.

U razvojnom centru koji će biti opremljen i laboratorijem sa najsavremenijim uređajima i analizatorima, visokoobrazovani kadrovi zajedno sa iskusnim managmentom će unaprjeđivati i razvijati nove tehnologije, opremu i primjenjene proizvode.

Laboratorija ima i funkciju kontrole kvalitete i certificiranje za sve proizvode koji će se proizvoditi.

Većinski proizvod koji će se proizvoditi na lokaciji je crni perlirani karbon (granule 1,8-2,3 mm) dok će proizvodi namjenjen za upotrebu u građevinarstvu i industriji biti količinski manjinski.

Finalni proizvod je predviđen za korištenje u auto industriji, proizvodnji gume i plastike, proizvodnji baterija i elektronskih komponenti, informatičke opreme, boja i lakova i drugog.

Generalno, krajnji proizvodi imaju širok spektar primjene. Svi proizvodi dobivaju se preradom sirovine konglomeriranog crnog karbona koji obično dolazi u pakovanjima od 500kg u zatvorenoj abalaži pogodnoj za tansport.

Sirovina dolazi kao kruta tvar/čestica koja se termičkim, nano, hidrauličkim i mehaničkim procesima pretvara u ciljane proizvode koji izlaze u obliku granula/perli, praha, gela ili tečnosti. Pakovanje proizvoda biti će odgovarajuće za pojedinu vrstu proizvoda.

Rekonstrukcija proizvodnih objekata se planira započeti u 2022. godini, a dovršiti do kraja 2023. Istovremeno sa rekonstrukcijom objekata planirana je instalacija prve proizvodne linije koja je gotovo u cjelosti projektirana i proizvedena u SR Njemačkoj i EU i sa time u vezi zadovoljava visoke tehnološke i okolišne standarde kao i standarde na radu.

RCB Nanotehnologije ima dozvole za rad na lokaciji i gdje već više od godinu dana inžinjering tim i uprava radi. Inžinjering tim zajedno sa međunarodnim stručnjacima radi, projektuje i razvija projekte i za druge lokacije RCB Nanotehnologje u EU i svijetu.

Instalacija tehnološke opreme je planirana u dva koraka u periodu od dvije godine. Prva faza je uspostavljanje razvojnog centra sa planiranim proizvodnim kapacitetom od 2500 t/a (osnovni proizvodni modul) sa ciljem da se uspostavi proizvodnja do kraja 2022. godine.

Do kraja 2023. godine ukupni proizvodni kapacitet očekuje se da će biti 30-40.000 t/a.

Lokacija za proizvodnju je pomno odabrana, te se nalazi u okruženju koje je tradicionalno industrijski orijentirano, i u kojem već unazad nekoliko desetljeća datiraju mnogobrojni industrijski pogoni.

Lokacija na kojoj se planira proizvodnja se u industrijskom smislu ne mjenja jer je već korištena za proizvodne procese koji su bili znatno intenzivniji i sa manje osjetljivosti i odgovornosti prema okruženju i okolišu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...