DODIKOV SAVJETNIK KOVAČEVIĆ OPET NAPADA CHRISTIANA SCHMIDTA: "Umislio je da je monarh u BiH koji će ponovo nametati, kao što su nekada Austrijanci"

On kaže da je Schmidt zbog onoga što trenutno radi dodatni faktor razdora, podjela i proizvođač kriznih situacija u BiH i ni na bilo koji način ne doprinosi da se posvađani narodi u BiH pomire.

  • Vijesti

  • 14. Avg. 2022  14. Avg. 2022

  • 9

Savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dododika, Radovan Kovačević rekao je danas da će rukovodstvo Republike Srpske, bez obzira na prijetnje sa bilo koje strane adrese, nastaviti da se bori za Ustav i prava Srpske zagarantovana Dejtonskim sporazumom.

"Zbog toga nas nazivaju secesionistima, ruskim đacima. Ne, mi to nismo. Nismo ni pod čijim uticajem, osim svog naroda srpskog. Kao i u svakoj drugoj normalnoj državi, gdje je normalno da se politički izabrani predstavnici građana bore za Ustav - mi ćemo to nastaviti da radimo", poručio je Kovačević.

On je istakao da će ova borba biti nastavljena bez obzira na "neke Schmidtove" ili bilo kakve prijetnje sa bilo koje strane adrese.

"Mi nismo ovdje izabrani da bismo slušali šta nam kaže Christian Schmidt ili iz određene ambasade, već da branimo interese našeg naroda i autonomiju RS i od toga, sigurno, nećemo odustati", rekao je Kovačević za Televiziju "Vesti".

Kovačević je rekao da Schmidta treba pitati zašto je donio odluku o tehničkim izmjenama Izbornog zakona, a nije imao pravo na to, ukazujući da izmjenom bilo kojeg zakona treba da se bave demokratski izabrani predstavnici građana.

"On pokušava da primjenom bonskih ovlaštenja, koja su inače antidejtonska, vrati međunarodnu zajednicu na velika vrata u BiH. I mi, umjesto da se bavimo normalnim životnim temama (izgradnji auto-puteva, povećanju plata i penzija...), bavimo se glupostima nekog stranca, koji je umislio da je monarh u BiH koji će ponovo nametati, kao što su nekada Austrijanci", rekao je Kovačević.

On je naglasio da RS nije okupirana i to je nešto na šta neće pristati.

"Sve je to, prvenstveno, dodatni pritisak na RS, njene građane, na Milorada Dodika, koji je njihov predstavnik i koji se bori za ona prava koja su nam data Dejtonskim sporazumom i, samim tim, Ustavom BiH", rekao je Kovačević.

On kaže da rukovodstvo RS ne pristaje na to da se pravo gazi samo kada su u pitanju Srbi i srpska prava, kao ni na to da se pravo ignoriše zarad bilo čije politike.

"Onog trenutka kada pristanemo da se ta prava gaze nestaće RS i tog trenutka će Srbi u BiH biti potpuno obespravljeni. Iz tog razloga mi ne možemo odustati od prava bez obzira na to čija je i kakva je strana politika", rekao je Kovačević.

On kaže da je Schmidt zbog onoga što trenutno radi dodatni faktor razdora, podjela i proizvođač kriznih situacija u BiH i ni na bilo koji način ne doprinosi da se posvađani narodi u BiH pomire.

Prema njegovim riječima, sve probleme u BiH mogu da rješavaju isključivo ljudi izabrani u ime naroda koji imaju mandat, legitimitet i kapacitet.

On je naveo da u BiH ne postoji ni jedan bezbjednosni izazov, osim toga da lider SDA Bakir Izetbegović povremeno u političkim nastupima "zvecka oružjem" i prijeti Srbima.

"On govori kako su se Bošnjaci prebrojali i koliko imaju mladih ljudi, lovaca, oružja, kakva im je namjenska industrija, koliko imaju dronova. Dakle, govori kakvi su im kapaciteti ukoliko ponovo budu trebali da ubijaju Srbe. Mi nećemo sigurno dozvoliti da bilo ko ubija Srbe", rekao je Kovačević.

Međutim, kaže Kovačević, zanimljivo je da se niko od stranaca nije bavio tom i takvim izjavama Izetbegovića, niti mu je zaprijetio da se takve stvari ne smiju govoriti i da je to neprihvatljivo u civilizovanom svijetu.

"Oni govore da je navodno RS nekakva bezbjednosna prijetnja i da navodno postoji u BiH nekakav ruski uticaj", rekao je Kovačević i dodao da u BiH ne postoji nikakav ruski uticaj i da je Ruska Federacija, kao i Ukrajina, prijateljska zemlja BiH i svih naroda.

On kaže da bi svi faktori iz međunarodne zajednice, bez obzira na to da li dolaze sa Zapada ili Istoka, trebalo da podržavaju BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet u skladu sa Ustavom BiH.

"To je sve što mi tražimo od međunarodnih partnera bez obzira da li se radi o Moskvi, Briselu, Berlinu, Vašingtonu, Londonu ili Pekingu. Za tu politiku imamo punu podršku Beograda i to je jedina ispravna politika koja želi dobro svim narodima u BiH i svim ljudima koji žive na ovim prostorima", rekao je Kovačević.

On kaže da rukovodstvo RS neće dozvoliti da bilo ko oduzme i milimetar njenog kapaciteta, autonomije i prava koja su stečena Dejtonskim sporazumom.

Kovačević je ukazao na to da je RS "dostigla najveću prosječnu platu u regionu", da trenutno ima historijski broj zaposlenih, penzije su na rekordnom nivou, kao i pokrivenost uvoza izvozom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...