ZBOG POGORŠANE POLITIČKO-SIGURNOSNE SITUACIJE: Novi zahtjev za otvaranje ambasade Kanade u Bosni i Hercegovini...

Ambasada Kanada u BiH bi mogla direktno na terenu uticati i sprečavati političke i etničke tenzije i napade na državu BiH u skladu s kanadskim iskustvima i političkom tradicijom.

  • Vijesti

  • 15. Avg. 2022  

  • 2

Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi ponovo, po drugi put, traži otvaranje ambasade Kanade u BiH. Ovaj put zbog pogoršane političko bezbjednosne situacije u BiH, regionu i Evropi, zbog pojačanih napada od strane susjednih država i pojedinih subjekata međunarodne zajednice na državu BiH i posebno zbog sve snažnijeg i opasnijeg uticaja Rusije na Balkanu, saopćeno je iz IGK-a. 

Godine 2009. kanadska vlada odlučila je da, iz ekonomskih razloga, zatvori ambasadu u BiH. 2012. i 2017. bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi je pokrenula inicijative za ponovno otvaranje ambasade Kanade u BiH. 2018. pokrenuta je peticija Kanadskog parlamenta za otvaranje ambasade Kanade u BiH. Peticiju, čiji sponzor je bio član Kanadskog parlamenta Bob Bratina, je potpisalo više stotina Kanađana. 2020. prilikom posjete tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Kanadi u razgovoru sa premijerom Kanade Justin Trudeau istaknuta je važnost ponovnog otvaranja ambasade Kanade u BiH, kao i počasnog konzulata u Torontu, što bi dodatno olakšalo vezu dvije zemlje.

U trenutnim geopolitičkim uslovima posebno je važno ponovo otvoriti kanadsku ambasadu u BiH. Trideset godina nakon agresije i genocida, BiH je suočena sa napadima na teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost i političko pravni subjektivitet. Napadi su posebno eskalirali kako od strane susjednih država, tako i od pojedinih državnih subjekata međunarodne zajednice poslije ruske agresije na Ukrajinu. Poricanje genocida u Srebrenici, negiranje sudskih, historijskih i naučnih činjenica o genocidu, slavljenje presuđenih ratnih zločinaca je dostiglo kritičnu tačku koja prijeti da izjednači žrtve i zločince, što bi bilo pogubno za budućnost BiH. Sve se to odvija u uslovima opasnog pojačanog uticaja Rusije na Balkan, posebno na BiH.

Postoji strah mnogih u Kanadi i BiH da Rusija traži nove lokacije za poticanje nemira, kako bi odvratila pažnju od onoga što se događa u Ukrajini i ugrozila evropsko jedinstvo, te da bi BiH, sa svojim podjelama i nestabilnošću, mogla izgledati kao savršen kandidat. Imajući to u vidu Kanada koja je tako mnogo uradila za državu BiH treba ponovno razmotriti otvaranje ambasade u BiH.

Bosanskohercegovačka zajednica u Kanadi, probosanske državne snage, ali i mnogi istaknuti Kanađani smatraju da bi to značilo mnogo tako potrebnoj demokratizaciji bosanskohercegovačkog društva i države, procesu evroatlanskih integracija, boljem diplomatskom, ekonomskom, kulturnom i naučnom povezivanju dvije zemlje.

Ambasada Kanada u BiH bi mogla direktno na terenu uticati i sprečavati političke i etničke tenzije i napade na državu BiH u skladu s kanadskim iskustvima i političkom tradicijom.

Imajući u vidu trenutna geopolitička dešavanja, posebno dešavanja na Balkanu, imajući u vidu sve opasnije napade na državu BiH molimo Vladu Kanade da razmotri ponovno otvaranje ambasade Kanade u BiH, navodi se u saopćenju IGK.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...