ŠTA JE BOLJE: Gaming PC ili gaming laptop?

Obje opcije imaju svoje prednosti i nedostatke. Evo na šta trebate obratiti pozornost.

  • HiTec

  • 15. Avg. 2022  15. Avg. 2022

  • 0

Odlučili ste - želite kupiti računalo za igranje. Ali, hoće li to biti stolno računalo ili laptop?

Obje opcije imaju svoje prednosti i nedostatke. Evo na što trebate obratiti pozornost.

Pet ključnih razlika između laptopa i stolnog računala za igranje

Prijenosno i stolno računalo za igranje razlikuju se po ovih pet ključnih kategorija: oprema i značajke performanse mogućnosti nadogradnje prenosivost i koliko prostora zauzimaju cijena. Ramotrit ćemo ih redom, jednu po jednu.

Oprema i značajke

Laptopi i stolna računala namijenjeni igranju razlikuju se vjerojatno manje no što mislite. Prijenosnik obično dolazi opremljen sa svime što trebate, uključujućio i web kameru, ugrađene zvučnike, karticu za Wi-Fi, bateriju i tome slično.

Pri kupovini PC-ja obično je puno više toga o čemu treba voditi računa. Da, to znači kako su mogućnosti nadogradnje i prilagodbe daleko veće, ali s time raste i broj odluka koje morate donijeti.

Recimo, za razliku od laptopa pri kupovini PC-ja trebat ćete razmišljati i o tipkovnici i računalnom mišu, zvučnicima ili slušalicama, monitoru...

Performanse

Općenito govoreći, stolna računala vjerojatno će češće biti bolja opcija nego laptopi kad su performanse u pitanju. Velikim dijelom i zato što nude veće mogućnosti nadogradnje i prilagodbe.

Uzmimo za primjer zasebnu grafičku karticu. Ako je ugrađena u laptop sasvim je moguće kako se ne koristi u punom kapacitetu zbog ograničenih mogućnosti hlađenja. Isto vrijedi i za glavni procesor, kao i za druge osjetljive komponente.

U većini igara to vjerojatno neće biti problem, ali ako želite vrhunske performanse - trebate odabrati stolno računalo.

Mogućnosti nadogradnje

I u ovoj kategoriji stolno računalo nudi daleko više mogućnosti nego laptop. Ako nisu modularni, prijenosnike je moguće nadograditi bržom RAM ili memorijom za pohranu. Ne i puno više od toga.

Kod PC-ja ste ograničeni jedino budžetom. Ako imate dovoljno para, u kućištu mogu uvijek biti najnoviji procesor, grafička kartica, memorija, hlađenje i druge komponente.

Pritom je najveća prepreka u pravilu matična ploča. Ali, ako novac nije problem, neće biti niti ona.

Prenosivost i koliko prostora zauzimaju

Stolno računalo ovdje nema što tražiti. Laptopi za igranje nedvojbeno su lakši za transport i zauzimaju manje prostor nego praktično bilo koja konfiguracija za PC. To vrijedi čak i za najveće te najnezgrapnije među laptopima. Jednostavno rečeno, nema tu usporedbe.

Cijena

Načelno, stolno računalo za igranje koštat će manje od usporedivog prijenosnika. Dva su ključna razloga zašto je tomu tako.

Prvo, stolna računala traže znatno manje ulaganja u razvoji i dizajn nego što je to slučaj s laptopima za igranje.

Drugo, kako ih nije moguće podjednako dobro nadograđivati, laptopi će s vremenom brže gubiti na vrijednosti.

Stoga je stolno računalo za igranje obično bolji izbor, piše Make Use Of.

(Tportal) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...