"MORAMO PRONAĆI NOVE MODELE ZA...": Velika Britanija obznanila podršku Schmidtu za nametanje izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH!

"Jasno je da nakon godina političke i zakonodavne stagnacije i višestrukih neuspjelih pokušaja reformi, posebno u Federaciji, moramo pronaći nova modele za rješavanje ozbiljnih problema sa kojima se BiH suočava", piše u odgovoru.

  • Vijesti

  • 15. Avg. 2022  15. Avg. 2022

  • 16

Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Bosne i Hercegovine Vlade Velike Britanije i formalno je potvrdio da podržavaju namjere visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije Bosne i Hercegovine. 

U odgovoru Tariku Deliću, britanskom državljaninu koji je kontaktirao Vladu emailom 22. jula, iz Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije odgovorili su: 

"Jasno je da nakon godina političke i zakonodavne stagnacije i višestrukih neuspjelih pokušaja reformi, posebno u Federaciji, moramo pronaći nova modele za rješavanje ozbiljnih problema sa kojima se BiH suočava", piše u odgovoru. 

Zvanični London upozorava i da se politička situacija u BiH pogoršala proteklih godina. 

Ističu i da sve više nedostaje "domaće političke volje da se taj krug prekine". 

Navode i da je sve manje povjerenja između glavnih političkih stranaka, te da lideri nisu motivirani da rade na reformama. 

"Pozdravljamo namjeru Visokog predstavnika da se pozabavi ovom ozbiljnom situacijom tražeći širok i izbalansiran paket mjera izbornog integriteta koji unapređuje funkcionalnost Federacije BiH u Parlamentu, pomaže formiranje Ustavnog suda i pomaže u procesu formiranja Vlade. 

Ponovno funkcioniranje institucija BiH najbolji je način da se zatvori prostor za zloćudne aktere da šire razdor i da ih spriječimo da destabiliziraju zemlju. 

Nastavljamo raditi sa političkim liderima u BiH i pozivamo ih da pokažu hrabrost da izvrše reforme koje su neophodne za sve građane BiH", stoji u odgovoru.

Na ovu vijest brzo je reagovao Reuf Bajrović, potpredsjednik Američko-evropske alijanse. 

On je na svom Twitter nalogu upozorio da ovo "zabijanje noža u leđa". 

"Medijska zajednica treba da ovo javnosti obznani. Dakle, Britanija podržava uvođenje aparthejda u BiH. Crno na bijelo. Ovo je zabijanje noža u leđa", poručio je Bajrović. 

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...